Advokat Hans Marius Graasvold vurderer om utgivelsen av boka til Marit Christensen om Wenche Behring Breivik skal få et rettslig etterspill. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX

Breivik-advokater bestemmer seg i dag

BOKUTGIVELSE: Advokatene som representerer Wenche Behring Breivik, beslutter i dag om utgivelsen av boka til Marit Christensen får et rettslig etterspill.

– Det er jeg som tar beslutningen om en eventuell rettslig eller annen forfølgelse av boka. Men det er helt naturlig at denne tas i samråd med de øvrige advokatene, sier Breiviks advokat Hans Marius Graasvold til NTB.

Christensens omstridte bok «Moren. Historien om Wenche Behring Breivik» utkom torsdag.

Like før hun døde, ønsket Wenche Behring Breivik å få stanset boken. Som et ledd i denne prosessen ble Graasvold engasjert.

– Hun ba meg uttrykkelig om å følge opp denne saken på beste måte, også etter sin død, sier Graasvold. Breivik døde av kreft i slutten av mars.

Fra før hadde Breivik engasjert advokat Ragnhild Torgersen, som skulle ivareta hennes rettigheter under terrorrettssaken mot sønnen Anders Behring Breivik, mens advokat Tord Jordet er oppnevnt som avdødes testamentsfullbyrder.

Jordet uttaler til VG fredag at han mener Breivik ble grundig lurt av Marit Christensen da hun den 17. januar undertegnet en bekreftelse på at Christensen kunne bruke hennes historie som hun ville. Graasvold støtter dette synet.

– Dette er en ensidig erklæring som Wenche Behring Breivik ikke selv formulerte, og som det er all grunn til å sette spørsmålstegn ved. Hun var svært syk og i en svært sårbar situasjon. Hun ble også lovet en ny avtale med forlaget som skulle ivareta hennes rettigheter. Den kom aldri, sier Graasvold til NTB.

Les også kommentar på Nyemeninger.no

Les også:

Terrorofre tar avstand fra boka

- Forklarer ikke hvorfor Breivik ble ekstremist

 

Salget av Breivik-bok går strykende

Salget av Marit Christensens bok om Wenche Behring Breivik går over all forventning. Et nytt opplag er allerede på vei.

– Det blir nok et nytt opplag ganske snart, sier salgssjef Even Høegh Kaalstad i Aschehoug til NTB. Boka er foreløpig trykket i 10.000 eksemplarer.

Flere bokhandler meldte om køer da Christensens bok «Moren. Historien om Wenche Behring Breivik» ble lagt ut i butikkene torsdag.

– Vi solgte mer enn forventet. Boka har solgt veldig godt, opplyser salgs- og markedsdirektør Berit Folden hos Tanum til NTB.

– Det er sjelden at en bok får så mye medieoppmerksomhet. Mange er nok nysgjerrige og vil danne seg sin egen mening, sier hun.

Ingen bokhandlere ønsker å gå ut med konkrete salgstall, men også Norli melder at salget av boka går strykende.

– Det går veldig bra, bedre enn ventet, sier fagansvarlig Inge Pommerel i Norlis debattavdeling. (NTB)