Innenriks

Bred politisk avvisning av LOs boikott-vedtak

LOs vedtak om generell boikott av Israel blir møtt med bred politisk avvisning. Ap understreker det ikke blir satt ut i live dersom partiet kommer i regjering.

Av Mats Rønning og Anne Marjatta Gøystdal

Første dag på jobb som LO-leder endte i et sviende nederlag for Hans-Christian Gabrielsen. Trass i klare advarsler gikk LO-kongressen inn for å boikotte Israel.

Gabrielsen advarte mot følgene av en internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott.

– Dette vil ramme palestinske arbeidere og palestinsk fagbevegelse, sa den nyvalgte LO-lederen.

Han ble ikke hørt. Med 193 mot 117 sluttet LO-kongressen opp om dissensen fra mindretallet i redaksjonskomiteen.

– Nok er nok

Til nå har LO gått inn for boikott av varer fra israelske bosetninger og industrisonene på Vestbredden, men nå skjerpes altså tonen fra landets største arbeidstakerorganisasjon.

På spørsmål om hvordan Gabrielsen kommer til å følge opp vedtaket, var svaret unnvikende.

– Vi skal ta dette videre, men det sier seg selv at en internasjonal boikott uansett vil ligge et stykke fram i tid.

EL- og IT Forbundets leder Jan Olav Andersen var blant dem som stemte for en generell boikott av Israel. Han viser til at okkupasjonen av Vestbredden og Gaza har vart i 50 år.

– Nok er nok. Dette er en oppfølging av tidligere diskusjoner i LO, der vi har avstått fra å vedta boikott og i stedet stilt en rekke velmenende krav – uten at det har hjulpet, sier Andersen.

Les også: Pampene freder LO-Gerds lønn

– Kontraproduktivt

Vedtaket ble raskt avvist av flere partier. Statsminister Erna Solberg (H) mener boikott er lite konstruktivt.

– Vi mener det er kontraproduktivt til å finne gode løsninger i konflikten og mener at vi skal ha samarbeid med både Israel og de palestinske myndighetene på å finne fram til gode løsninger, sier hun.

Utenriksminister Børge Brende (H) mener likeens at boikott ikke er veien å gå, og han beklager vedtaket.

Også Arbeiderpartiet ønsket tydelig å ta avstand fra LO-kongressens standpunkt. Partileder Jonas Gahr Støre understreker at han er uenig i vedtaket.

– Jeg tror ikke det bringer oss nærmere de målene vi ønsker, nemlig en politisk løsning på konflikten mellom israelere og palestinere, opprettelsen av en palestinsk stat og fremme av menneskerettigheter, sier Støre.

Han beskriver signaleffekten som et vedtak fra en norsk arbeidstakerorganisasjon. I et demokrati må man respektere at ulike stemmer kommer til uttrykk, presiserer han.

– Men jeg kan gjøre det klart at det ikke er Arbeiderpartiets politikk, og det er ikke en politikk som vil bli ført av en regjering jeg har ansvar for, sier han.

Fremskrittspartiet kaller vedtaket skammelig, mens KrF mener det bidrar til å demonisere Israel.

Les også: Ledervalg opprørte de små

Ambassaden: LO har Israel-besettelse

Israel reagerer voldsomt på boikottvedtaket og fordømmer det på det sterkeste. Israels ambassade i Norge beskriver vedtaket som umoralsk, diskriminerende og dobbeltmoralsk.

– Å arbeide for en total boikott av den israelske staten vil utelukkende bidra til, og ytterligere øke, mistilliten og spenningen. Det vil føre oss videre bort fra en fredelig løsning, heter det i en uttalelse fra ambassaden.

LO gikk fredag inn for en internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel, samt norsk anerkjennelse av Palestina som egen stat innenfor grensene av 1967.

– Denne umoralske resolusjonen gjenspeiler dypt rotfestede, partiske, diskriminerende og dobbeltmoralske holdninger mot den jødiske staten. Det ser ut til å være en Israel-besettelse innen fagforbund, særlig LO, skriver ambassaden.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen