Brann og brev med trusler opp i Bertheussen-saken

Laila Bertheussen må onsdag på nytt forklare seg for Oslo tingrett når det andre og tredje tilfellet av trusler mot henne og Tor Mikkel Wara skal opp i retten.

Rettssaken mot den 55 år gamle kvinnen går langt raskere enn hva Det nasjonale statsadvokatembetet opprinnelig hadde lagt opp til. Den planlagte tidsplanen for den elleve uker lange rettssaken i Oslo tingrett er allerede endret flere ganger, og vitner er kalt inn tidligere enn planlagt.

Onsdag startet Bertheussen på nytt dagen med å forklare seg i vitneboksen i sal 250. Nå om det andre og tredje tilfellet av trusler mot henne og daværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

Les også: Ingen DNA-treff i Bertheussen-saken

Brev og brann

Etter tiltalen skal Bertheussen om dagen den 17. januar 2019 ha tatt inn posten deriblant et brev hvor det sto: «Trekk anmeldelse neste gang får vi det til». Ordene var satt sammen av bostaver klippet ut av aviser. Sammen med brevet var det også en plastpose med en hyssing.

Omtrent samtidig som Bertheussen befant seg innendørs hvor hun åpnet posten, oppsto på utsiden brann i en søppeldunk tilhørende huset deres i Værkerøveien. Den ble slukket av personer som kom forbi.

Påtalemyndigheten mener Laila Bertheussen selv laget og sendte brevet og startet brannen og vil stevne vitner som de mener kan underbygge denne påstanden.

Ifølge aktoratet har brevet sammenheng med at Bertheussen en måned tidligere, den 19. desember, anmeldte teaterforestillingen «Ways of Seeing», der bilder av huset i Vækerøveien var brukt.

Ringte politiets nødnummer

Onsdag fikk retten høre to nødsamtaler mellom tiltalte Lalia Anita Bertheussen og politiet der hun meldte fra om brannen i søppeldunken ved familiens hus i Oslo.

I den første samtalen til 112 høres hun tydelig opprørt ut.

– Noen har tent på søpla vår. Det brenner ikke nå. Det er papirsøpla vår, forklarer hun før hun får beskjed om å ringe nummeret til operasjonssentralen.

I denne samtalen er hun mye roligere i stemmen. Hun forklarer at en vaktmester i nabolaget har kjørt søppeldunken inn i snøen. Politimannen hun snakker med sier at de sender en patrulje til boligen, og det blir gitt beskjed om å ikke gå bort til dunken så eventuelle spor ikke blir ødelagt.

Husker ikke

55-åringen sa at hun ikke kan huske at hun var ute med noe søppel den dagen.

– Jeg tenkte at noen kunne ha tent på om natta og at det hadde ligget å ulmet i søppeldunken, forklarte hun.

Bertheussen tok bildet av den brente søppeldunken som hun sendte til sin venninne Rita Karlsen i Human Rights Service som la ut bilder på organisasjonens hjemmeside med en ledsagende tekst.

Bertheussen nekter straffskyld for hele tiltalen som er rettet mot henne. Hun mener noen andre står bak ugjerningene.