Fabian Stang er Sylvi Listhaugs nye statssekretær.

– Bra for Sylvi Listhaug, kanskje ikke for Stang

Reaksjonene er delte etter dagens utnevnelse av Fabian Stang (H) som statssekretær for Sylvi Listhaug (Frp).

 

Av Tom Vestreng, Aslak Borgersrud og David Stenerud

Tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang (H) er utnevnt til statssekretær for innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Fabian Stang var ordfører i Oslo fra 2007 til 2015 og har vært bystyrerepresentant for Høyre siden 1999.

Stang har foreløpig ikke svart på Dagavisens henvendelser, og har nøyd seg med bare kort å kommentere utnevnelsen på sin egen Facebook-side. «Ydmyk og spent er to ord som faller naturlig nå», skriver han der.

Kan gjøre Listhaug populær

– Det er fortjent, er Dagsavisens Arne Strands første reaksjon

Før han utdyper.

– Fabian Stang kan kanskje gjøre Listhaug mer populær i kretser utenfor Frp og kretser som er sterkt innvandringsfiendtlige. Fabian var populær i Oslo, i alle leire. Han kan være med på mennskeliggjøre hennes politikk. Men han må være bevisst sin rolle, og ikke bli en forsvarer av hennes beinharde asylpolitikk, sier Arne Strand, som selv er tidligere statssekretær.

– Så dette er bra for Listhaug, men er det bra for Stang?

– Det er jeg mer i tvil om. Han gikk av som, ordfører i Oslo som en av de mest populære gjennom tidene, så det kan bli et veldig fall i popularitet om han trår feil. Hans svakhet er jo at han ikke har dette feltet som sitt felt, så muligheten til å trå feil er klart til stede, og mediene vil prøve ham ut ganske fort, sier Arne Strand.

Skrekk og forventning

På sosiale medier er foreløpig reaksjonene delte når folk kommenterer den nye jobben til Oslos tidligere ordfører. Blant de nølende gratulantene er krimforfatter Anne Holt:

Den sentrale Arbeiderpartimannen Jon Reidar Øyan, som tidligere blant annet har vært leder av Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, er også en kritisk gratulant.

Husvarm på Oslo Vest

– Interessant, sier en av Oslos mest fremtredende Stortingspolitikere, Jan Bøhler (Ap).

– Jeg må bare lønske lykke til. Dette er hans første heltidsjobb som politiker siden han var ordfører. Nå blir det mer praktisk politisk utøvende politisk jobb, sier Bøhler. 

Bøhler har vært statssekretær i Utenriksdepartementet selv, og vet at det er en hard jobb.  

– Som statssekretær er man stand in for statsråden, en slags sersjant for statsråder. Dette blir en ny utfordring for ham.

Nå er håpet til Jan Bøhler at Fabian Stang tar med seg noen av erfaringene han har med integrering fra Oslo, og retter oppmerksomheten mot de utfordringene

– Han som er så husvarm på Oslo vest må bidra til at Oslo Vest gjør sin del av innsatsen, sier han.

Stiller til Stortinget

Fabian Stang er utdannet jurist og har tidligere yrkeserfaring som lærer, advokatfullmektig, politifullmektig og advokat.

I høst sa han seg interessert i å stille opp som representant for Høyre i neste stortingsvalg.