Innenriks

Bøyer seg ikke for KrF-krav

RESERVASJON: Helseminister Bent Høie (H) trosser innvendingene fra KrF. Han fastholder at kommunene selv skal bestemme om fastlegene får reservasjonsadgang.

– Høringsutkastet legger opp til det. Mitt utgangspunkt er at dette er kommunenes ansvar allerede i dag, og jeg ønsker å videreføre dette prinsippet, sier Høie til NTB.

Eilif Haaland i Foreningen for reservasjonsrett for helsepersonell beklager utviklingen på det sterkeste.

– Det er meget betenkelig at alvorlige, etiske spørsmål gjøres til gjenstand for et politisk spill i det enkelte kommunestyre. Det virker aldeles galt på meg at kommunene skal kunne overprøve et stortingsvedtak, sier han til NTB.

– Dramatisk

Flere steder i landet sier det politiske flertallet nei til å gi sine fastleger muligheten til å reservere seg mot henvisning til abort. Dette gjelder blant annet storbyene Bergen og Oslo, der Høyre-ordførerne Trude Drevland og Fabian Stang har uttalt seg krystallklart om saken.

Eilif Haaland er selv fastlege i Bergen. Dersom bystyret skulle si nei til reservasjonsadgang, vil han ikke lenger kunne være fastlege.

– Det ville være veldig dramatisk. Jeg har løst disse spørsmålene på en ryddig måte i 35 år. Slike saker utgjør mindre enn en halv promille av de årlige konsultasjonene mine, sier Haaland.

Han var svær tilfreds da avtalen mellom regjeringspartiene og KrF ble lagt fram i fjor høst. Nå kan resultatet av avtalen paradoksalt bli at han må se seg om etter annet arbeid.

– Illusorisk

Arbeiderpartiet har oppfordret alle sine ordførere og gruppeledere til å stemme nei til reservasjonsadgang, og intensjonene bak oppropet deles av en rekke andre partier. Selv innad i Høyre og Frp er særavtalen med KrF omstridt.

I helgen slo parlamentarisk nestleder Hans Olav Syversen tilbake mot kritikerne. Overfor NTB slo han fast at høringsrunden må ende i konkrete, nasjonale retningslinjer for hvordan kommunene skal forholde seg til fastleger som ønsker å reservere seg mot å henvise til abort.

KrF-toppen mener avtalen med regjeringen blir illusorisk hvis det blir opp til den enkelte kommune alene å avgjøre spørsmålet.

– Det som forundrer meg, er at Ap og SV synes å ville si opp alle fastleger som har samvittighetskvaler og etiske betenkeligheter med å henvise til abort. Det er noe som etter min mening hører hjemme i totalitære samfunn, sa Syversen.

Helseminister Bent Høie sier regjeringen vil se på de ulike synspunktene som kommer fram i høringsrunden når lovforslaget skal behandles. (NTB)

Les også: Stanser reservasjonsretten

Mer fra Dagsavisen