Innenriks

Borten Moe kritiserer Kirken

Olje- og energiministeren har lite til overs for Kirkens motstand mot Statoils oljesandprosjekt i Canada.

– Hva med investeringene i andre selskaper? Kanskje er det gode grunner til at religion bør være religion, og politikk forbli politikk, skriver han i en kronikk i Stavanger Aftenblad.

Borten Moe mener Kirken i de senere år har vist «stadig større tilbøyelighet til å uttale seg om politiske spørsmål, det vil si blande børs og katedral.» Han tar Statoil kraftig i forsvar og slår fast at verden trenger mer fossil energi for å løfte mennesker i utviklingsland ut av fattigdom.

Fremskrittspartiets klima- og energipolitiske talsmann Per-Willy Amundsen støtter helhjertet opp om Borten Moe.

– Dessverre ser vi altfor ofte at kirkeledere blander seg inn i kontroversielle politiske saker. Kirkeledere som deler ut moralsk fordømmelse i politiske spørsmål gir ubehagelige assosiasjoner til historien og religiøse ledere fra religioner de ikke burde like å bli sammenlignet med, sier Amundsen til NTB.

Motstanderne av oljesandprosjektet fikk kun 2,14 prosent av stemmene og tapte kampen under generalforsamlingen i Statoil tirsdag. Nå vil Den norske kirke selge seg ut av den norske oljegiganten. Opplysningsvesenets Fond, som forvalter eiendommene til Den norske kirke, starter salget av Statoil-aksjer til uka.

Mer fra Dagsavisen