Rundt 700 kvinner benyttet seg av tilbudet ved Helseforum for kvinner i Oslo i fjor. FOTO: ARNE OVE BERGO

Borgen utfordrer Ap

HELSE: Helseforum for kvinner kan bli nedlagt uten ekstra støtte fra kommunen. - Ap kan sikre flertall for å berge tiltaket, sier Marianne Borgen (SV).

Dagsavisen skrev i forrige uke at Helseforum for kvinner (HFK) risikerer å måtte stenge dørene for godt.

Det skyldes at støtten fra Oslo kommune på 3,455 millioner kroner ble kuttet med 1,145 millioner kroner i årets budsjett.

- Vi var allerede underbemannet, og pengene vi fikk har først og fremst gått til å betale folk lønn i oppsigelsestiden, sa daglig leder Nina Torgersen til Dagsavisen.

 

Lavterskel

HFK, som har eksistert i 14 år, er et lavterskeltilbud i Oslo sentrum som retter seg spesielt mot kvinner med minoritetsbakgrunn, men det er også etnisk norske kvinner der. 700 ulike kvinner besøkte stedet i fjor.

HFK organiserer fysisk trening for å styrke helsen, og få kvinner tilbake i jobb. De tilbyr øving i norsk, gruppeaktiviteter og kostholdsveiledning. I tillegg er det en stor sosial møteplass.

- Dette er åpenbart et tilbud som hjelper veldig mange. Både Nav og fastlegene henviser kvinner dit, sier Marianne Borgen, gruppeleder for SV i Oslo bystyre.

 

Revidert budsjett

I dag legger byrådet fram sitt forslag til revidert budsjett. Ifølge Torgersen må HFK i verste fall legge ned hvis ikke Oslopolitikerne bidrar med mer penger.

Helse- og sosialbyråd Øystein Eriksen Søreide (H) har tidligere sagt til Dagsavisen at HFK må forholde seg til det beløpet de har fått. Men Frps gruppeleder, Carl I. Hagen, og Rødts Bjørnar Moxnes går inn for å reversere kuttet. Det gjør også Marianne Borgen, som nå frir til Ap.

- Jeg er helt overbevist om at vi kan redde Helseforum fra en nedleggelse hvis det er politisk vilje til det. Og hvis Ap blir med på å sikre ekstra støtte har vi et flertall i bystyret som kan overprøve byrådet, sier Borgen.

Tone Tellevik Dahl (Ap), leder av helse- og sosialkomiteen, sier at Helseforum for kvinner er et veldig bra folkehelsetilbud.

- Det er en av mange hete kandidater til støtte, men vi kan ikke gi noen garantier før vi har sett byrådets forslag til revidert budsjett, sier Tellevik Dahl.

sturla.hanssen@dagsavisen.no