Innenriks

Børge Brende blir 
utenriksminister

BLÅBLÅ KABAL: Erna Solberg henter hjem stjernepolitikeren Børge Brende fra Sveits. Brende skal etter all sannsynlighet bli Norges nye utenriksminister.

Etter det Dagsavisen erfarer fra sentrale kilder, blir Børge Brende Norges nye utenriksminister.

Brende skal lenge ha ønsket et comeback. Dette skal være noe av motivasjonen for å flytte tilbake til Norge, hvor han var generalsekretær i Norges Røde Kors fram til 2011. I dag er han direktør i Verdens økonomiske forum i Genève i Sveits. Begge jobbene har gitt ham muligheten til å bygge et omfattende internasjonalt nettverk.

Høyre-mannen har erfaring som både miljøvernminister og næringsminister fra Bondevik II-regjeringen. Men da Brende ikke dukket opp på Høyres landsmøte i vår, begynte flere å lure. Til Aftenposten forklarer Brende hvorfor han ikke dukket opp:

- Jeg kan bekrefte at jeg dessverre måtte takke nei til å holde et innlegg på Høyres landsmøte, på grunn av at vi den helgen hadde det årlige strategimøtet for alle lederne i World Economic Forum, sier han til avisen, som også erfarer at Brende er et sannsynlig navn til utenriksposten.

Dagsavisen har ikke lyktes i å få en kommentar fra Brende.

På pinebenken

For mange av de håpefulle blåblå går likevel statsråddrømmen i knus. Noen skal ha vært vekselvis inne og ute av kabalen flere ganger den siste uka.

Blant dem som er holdt på pinebenken er Høyres skolepolitiske talskvinne Elisabeth Aspaker (H) fra Troms. Også miljøpolitisk talsmann Nikolai Astrup (H) var det lenge uvisst om havnet i regjeringen eller ikke. Etter det Dagsavisen forstår er nå Aspaker sikret en ministerpost, mens Astrup blir værende i Stortinget. Aspaker og Astrup har ikke selv ønsket å kommentere opplysningene.

Flere som skal ha vært på blokka, men ikke kom inn, skal ha vært Civita-sjef Kristin Clemet, Svein Flåtten (H) og Gunnar Gundersen (H).

Mæland på plass

Høyre får elleve og Frp får sju statsråder. Alle skal nå ha fått beskjed fra sjefen selv.

De som skal være på plass i regjeringskabalen, er Torbjørn Røe Isaksen (H), Ine Marie Eriksen Søreide (H), Monica Mæland (H), Jan Tore Sanner (H) og Bent Høie (H).

Høyre-nestleder Høie skal være sikker som helseminister. Den andre nestlederen, Jan Tore Sanner, er sannsynligvis satt til jobben som kommunalminister. Noe også NRK meldte fredag.

Kultur-Norge kan bli skuffet, ettersom de ønsker seg Torbjørn Røe Isaksen som kulturminister. Han er nemlig ønsket til et tyngre departement. For eksempel Næringsdepartementet eller Fornyings- og administrasjonsdepartementet, som vil bli viktigere for en blåblå-regjering som gikk offensivt ut mot byråkratisering i valgkampen.

Morgenbladet er blant dem som har spekulert i om Søreide blir forsvarsminister. Hun har den siste perioden ledet Stortingets utenriks- og forsvarskomité.

Byrådslederen i Bergen, Monica Mæland (H), har tidligere ledet Bergen bystyres komité for miljø og byutvikling og bystyrets komité for finans, kultur og næring (2002).

Horne klar

Av Frps sju statsråder er partileder Siv Jensen soleklar som finansminister. Anders Anundsen, Ketil Solvik-Olsen og Solveig Horne er andre som kan glede seg til å sitte ved Kongens bord. Flere medier har spekulert i om Horne kan bli barne- og familieminister.

Linda Hofstad Helleland (H) kunne vært aktuell for en slik post, men uttalte kvelden da Sundvolden-erklæringen ble lagt fram at hun gleder seg til å sitte på Stortinget.

- Stortinget vil bli en mer spennende politisk arena nå enn det har vært under den rødgrønne regjeringen, forklarte hun.

En Frp-kvinne til skal inn i kabalen. Her er Kari Kjønaas Kjos en ubestridt favoritt blant Frps topptillitsvalgte. Hun er også en Jensen personlig setter stor pris på.

Det er knyttet stor spenning rundt hvilken rolle nestleder Per Sandberg får denne stortingsperioden. Han har gitt uttrykk for at pendlingen til Oslo ikke er ideell, og det er spekulert i om han vil bli parlamentarisk leder for Frp, men stortingsgruppa ønsker å beholde Harald Tom Nesvik i denne posisjonen.

Næring, olje og fisk

Både Frp og Høyre har sagt at de vil redusere antall departementer dersom de får regjeringsmakt. Fremskrittspartiet ville slå sammen Landbruksdepartementet, Fiskeridepartementet og Næringsdepartementet til ett stort departement.

Disse - og Samferdselsdepartementet - har det vært kamp om mellom de to partiene. Etter det Dagsavisen erfarer får Frp Olje- og energidepartementet, samt Landbruksdepartementet. Mens Høyre tar Næringsdepartementet og Fiskeridepartementet, som forblir to departementer. Frp skal også ha fått tildelt Arbeidsdepartementet.

Her er både Kjos og Solvik-Olsen blitt nevnt som mulige kandidater.

Den endelige fasiten gis av påtroppende statsminister Erna Solberg (H) onsdag.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Regjeringsskifte

Finanstalen holdes i Stortinget i dag klokka 10. Deretter vil statsminister Jens Stoltenberg meddele at han søker avskjed for sin regjering i ekstraordinært statsråd på Slottet senere samme dag.

På dette møtet, trolig klokka 13, informerer Stoltenberg kong Harald om sin beslutning og leverer sin avskjedssøknad. Den blir ikke umiddelbart innvilget. Regjeringen blir bedt om å fortsette som forretningsministerium inntil en ny regjering er klar.

Kongen ber Stoltenberg om råd om hvem som skal få oppdraget om å danne ny regjering. Han vil vise til Høyres leder Erna Solberg.

Slottet tar etter møtet kontakt med Solberg, gir henne oppdraget og ber om tilbakemelding når regjeringen er klar.

På selve dagen for regjeringsskiftet vil Solberg melde tilbake til kongen at oppdraget er utført og regjeringslisten klar. Trolig onsdag 16. oktober.

Kilde: NTB

ikke sitat

Mer fra Dagsavisen