Innenriks

- Bondevik II-regjeringen ga bort torsken til rikinger

TORSKEKVOTER: En håndfull søkkrike redere fikk torskekvotene da Høyre satt med fiskeri­ministeren. - Det norske folk ble ikke informert, sier marinbiolog Henning Røed.

INTERVJUET

Hvem: Marinbiolog Henning Røed. Har jobbet som oppdrettskonsulent, med fisk i Miljøverndepartementet, Statens forurensningstilsyn og for World Wildlife Fund.

Hva: Har gitt ut boka «Fiskehistorier. Hvem skal eie havet?»

I dag slippes boken «Fiskehistorier. Hvem skal eie havet?» Du kan vel karakteriseres som en fiskenerd, Henning Røed. Hvorfor ble du så interessert i livet i havet?

- Da jeg var fem år gammel, kunne jeg sitte i timevis under brygga i Horten. I dette halvmørket ble det som å kikke ned i et akvarium. Plutselig kunne jeg se en rødspette sette fart mot en liten sandflekk, grave seg ned og bli nesten usynlig. Bare et par øyne stakk opp.

Du skriver at fiskekvotene på torsk ble gitt bort til en håndfull redere. Og at Bondevik II-regjeringen i realiteten privatiserte fiskeressurser verdt et titall milliarder kroner. Hvordan skjedde det?

- Såkalte struktureringer har vært vanlig i norsk fiskeripolitikk. Det er at man kjøper ut kvoter fra andre båter. Men de har vært tidsbegrenset. I 2005 innførte Svein Ludvigsen, som var fiskeriminister fra Høyre, tidsubegrensede torskekvoter. Han ville gi bort viktige fiskeressurser for alltid.

I august i år var det en dom i Høyesterett der dette ble stoppet med knappest mulig flertall. Fiskebåtrederen Eivind Volstad hadde gått til sak mot staten, men tapte. Den rødgrønne regjeringen hadde innskrenket kvotenes gyldighetstid til 25 år. Var snikprivatiseringen i strid med Grunnloven?

- Ja. Alle i Norge eier fisken i havet i fellesskap. Nå vil Høyre og Frp fortsette snikprivatiseringen. De ønsker å privatisere kvotene på alle båter over 11 meter. Høyresida har flyttet gjerdestolpene på natta. Dommen i Høyesterett ga en midlertidig stopp, men de rødgrønne partiene klarte ikke å flytte gjerdestolpene tilbake. I praksis har dette gitt mange unge yrkesforbud. I framtida må du ikke bare skaffe penger for å kjøpe fiskebåt, men også skaffe penger for å kjøpe deg kvoter. Høyre sier at de er tilhengere av fritt næringsliv, men i fiskeriene gjør de det motsatte. De innfører monopolordninger for mangemillionærer. NRK har beregnet at om lag halvparten av kvotene nå eies av 100 eiere.

Trygve Hegnar, redaktør i Finansavisen, ironiserte etter Ludvigsens frislipp over hvordan kvotene ellers kunne ha vært fordelt. Skulle man gi bort kvotene etter «partitilhørighet, kjønn, øyenfarge, familiefarge eller familiestatus. Det høres veldig kommunistisk ut.» Du gir ham ros fordi han var en av få som oppdaget at dette var en gave.

- Ja. Han gjorde faktisk det. Og i dagene før dette ble kjent, steg aksjene til Aker. Deretter kunne det ha vært interessant å se hvem som kjøpte disse aksjene. Om det ikke var noe «fishy», var de i hvert fall godt informert.

Kan torsken temmes?

- I boka mi «Fiskehistorier» skriver jeg at vi har høstet fisk i tusener av år og kan høste i mange tusen år til. Mye tyder på at villfisk ikke liker oppdrettsanlegg. Villstammene holder seg unna fjorder med oppdrett. Våre ville torskeressurser er enormt viktige og må vernes om.

ester.nordland@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen