Samtidig som prisene stiger, har antallet aktive boligannonser på Finn.no samtidig steget kraftig. FOTO: NTB SCANPIX

Boligprisene fortsetter å stige

ØKONOMI: Boligprisene steg 1,3 prosent fra mars til april. Prisene er 0,5 prosent høyere enn i april i fjor, viser eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk.

Boligprisene steg 1,3 prosent fra mars til april. Ved utgangen av april var det 14.741 aktive boligannonser på Finn.no. Det er en økning på 26 prosent fra april i fjor. Samtidig har tida det tar å selge en bolig steget fra et snitt på 29 dager i april i fjor til 38 dager i april i år.

Tilbakemeldingen fra meklerne er at de opplever boligkjøperne som mer selektive, forteller administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge.

– Det er et marked hvor mange boliger kjemper om oppmerksomheten fra kjøperne. Det er boliger som går veldig bra, og som det er stor etterspørsel etter, og så er det boliger som ikke opplever interesse, og som ikke får bud, sier han til NTB.

 

Sterkere enn ventet

Den generelle prisutviklingen har likevel vært langt sterkere enn ventet. Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene med 0,6 prosent fra mars til april. Prisene er samtidig 0,5 prosent høyere enn i april i fjor, viser eiendomsmeglerbransjens prisstatistikk.

Fjorårets dystre spådommer er glemt.

– Det er bare å fastslå at de opplevelsene vi hadde fra september til november i fjor, med en kraftig prisnedgang, går over i historien som en liten parentes, sa styreleder Leif J. Laugen i Eiendom Norge da tallene ble lagt fram.

Ifølge ham har prisutviklingen til nå i år vært helt på linje med snittet for tilsvarende periode i tidligere år.

– Det representerer en tilbakevending til det som har vært det normale for norske husholdninger over de siste 20 årene: en robust, positiv utvikling i boligprisene, sa han.

 

Store forskjeller

Men statistikken vitner også om store regionale forskjeller. Mens salget går så det suser i Tromsø og Bergen, er markedet tregt i Stavanger og Kristiansand.

– Der er det mange som sliter med å få solgt, som kanskje ikke vil kjenne seg så godt igjen i overskriftene som kommer ut av dagens pressekonferanse om at boligmarkedet stiger voldsomt, sier Dreyer.

At markedet er selektivt, er likevel et sunnhetstegn, mener han.

– De områdene som opplever at markedet er selektivt, har en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel, sier han.

Eiendomsmeklerne tror prisene nå vil flate ut i månedene som kommer, trolig med en liten prisnedgang i sommer.