Norges Bank kan nok kutte renta allerede neste uke, skriver Arne Strand. FOTO: NTB SCANPIX

Boligkjøpere kan le hele veien til banken

KOMMENTAR: For første gang etter krigen er banksparing et rent tapsprosjekt. Norges Bank kan nok kutte renta allerede neste uke.

Alvorlig, men ingen krise. I kortform er dette budskapet fra Statistisk sentralbyrå (SSB) om tilstanden i norsk økonomi. Økonomien står for tida nærmest bom stille. Veksten har stanset opp, men bunnen er ikke nådd. Vi skal enda litt ned, før veksten igjen tar seg opp. Det kan skje neste år.

Ledigheten vil forsette å øke til et toppnivå i år på 4,7 prosent. Hvis konjunkturene snur slik SSB tror, vil ledigheten gå noe ned til 4,1 prosent neste år.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Renta skal kuttes ytterligere to ganger i år. Første kutt kommer trolig allerede på Norges Banks rentemøte i neste uke. Det antas at Norges Bank senker renta fra dagens rekordlave 0,75 prosent til 0,5 prosent. I mange andre land er renta satt til under null. Går det riktig ille her i landet, kan det ikke utelukkes at også Norges Bank slår hull på rentegulvet.

Les også: Går nye veier for å selge bolig

Renter ned på null er ille for alle som sparer i banken. For første gang etter krigen er banksparing et rent tapsprosjekt. Låntakerne kan derimot glede seg over rekordlav boligrente. Gjennomsnittlig boliglånsrente er i øyeblikket på 2,7 prosent. I løpet av året vil boliglånsrenta gå ned til 2,2 prosent. Med en antatt prisstigning på 2,5 prosent i år, betyr det at det er gratis å låne penger. Boligkjøpere kan le hele veien til banken.

Nordmenn i utlandet har derimot ikke så mye å glede seg over. Krona er svak, og det vil den være lenge. Shoppingturer til Sverige og England lønner seg ikke.

Svak krone er derimot bra for eksportindustrien. Det er blant annet svak kronekurs, lav rente, bedere internasjonale konjunkturer og en ekspansiv budsjettpolitikk fra regjeringens side, som får SSB til å tro på et økonomisk væromslag mot lysere tider neste år.

Les også: Dette krangler de om i årets lønnsoppgjør