På Vestli er Mai Britt Christensen (styreleder i Vestliberget boligsameie), Annstein Garnes (t.h., leder av Vestli Vel) og Tommy Stürtzel (styreleder i Vestlibakken boligsameie) frustrerte over at boligspekulanter ødelegger bomiljøet.

- Bolighaier utnytter østeuropeere

EIENDOM: - Vi er lei spekulanter, sier beboerne på Vestli og Stovner i Oslo. Bolighaier kjøper opp familieleiligheter og driver korttidsutleie til arbeidsinnvandrere. Nå er bomiljøet i ferd med å ødelegges.

- Dette skaper utrygghet, sier styreleder i Vestliberget boligsameie, Mai Britt Christensen, til Dagsavisen.

På Vestli og Stovner i Oslo har eiendomsselskaper kjøpt opp familieleiligheter og bygd de om til små hybelhus, som leies ut til østeuropeiske arbeidsinnvandrere. Når fortviler beboerne over situasjonen - og over manglende lovverk for å hindre at spekulanter ødelegger bomiljøet med korttidsutleie.

- Vi har sett at opptil 16 personer leier i ombygde familieleiligheter. Spekulanter kjøper leiligheter og bygger de om til trange bokollektiv for arbeidsinnvandrere, sier Annstein Garnes til Dagsavisen.

Han er leder for Vestli Vel - med 12.000 beboere - og er svært frustrert over hvordan bomiljøet på Vestli og Stovner ødelegges av forsøpling, manglende bidrag på dugnader og bråk fra leilighetene.

 

Forfall og bråk

Sammen med styreleder i Vestlibakken boligsameie, Tommy Stürtzel, går de nå ut og ber om hjelp for å stanse utviklingen.

- Du kan se det på blomsterkassene, sier Mai Britt Christensen, og peker opp på en veranda der gresset har vokst seg en god meter i høyden. Hos naboene pryder fine blomsteroppsatser og palmer verandaene.

- Vi sier ifra fordi vi er glad i stedet, og mener det må gjøres noe. Vi trenger en endring av eierseksjonsloven mot dette, sier Christensen.

 

Økende problem

I Tokerudåsen boligsameie blir 49 av 182 leiligheter leid ut.

I Vestlibakken boligsameie er 25 leiligheter overtatt av spekulanter.

- Dermed er om lag 10 prosent av leilighetene overtatt av spekulanter som forsøker å tjene penger på dette, sier styreleder i Vestlibakken boligsameie, Tommy Stürtzel, til Dagsavisen.

Han har vært på innsiden og sett hvordan flere av de ombygde leilighetene ser ut. Her er stuen borte, og hele leiligheten består av små rom på 10-15 m². Felles tekjøkken og bad og kummerlige forhold.

Boligspekulantene bryr seg i liten grad om standarden - og mange av arbeidsinnvandrerne bor bare noen uker før de reiser hjem.

- Døra holder på å falle ned i en leilighet i min oppgang, sier Annstein Garnes.

 

Raske penger

- Vi har sett åtte leietakere som bor i en toroms leilighet. Da er det senger over alt og ikke gode forhold, sier Stürtzel.

Han legger til at det har vært problemer med bråk, manglende bidrag på dugnader og generelt forfall av bomiljøet rundt utleie. I enkelttilfeller har noen av leilighetene blitt brukt som bordeller. På grunn av ombyggingene har også politiet vanskeligheter med å ta seg fram og holde oversikt over hvem som bor i leilighetene.

- Prisen for å kjøpe en leilighet her er en tredel av det det koster på Majorstuen, men leieprisen er omtrent det samme. Enkelte tjener opp til 50.000 kroner i måneden på utleie på én leilighet, sier Garnes.

 

Ber om lovendring

Beboerne ber nå om at lovverket strammes inn for å hindrer spekulasjon i boligsameiet. Samtidig har regjeringen sendt eierseksjonsloven ut på høring, og vurderer å fjerne begrensningene om at man ikke kan eie mer enn to leiligheter i ett sameie.

- Vi kan ikke fatte og begripe at regjeringen vil endre dette. De burde skamme seg, sier styreleder Christensen.

Arbeiderpartiets storbyutvalg vil gjøre endringer i lovgivningen for sameier, slik at de får større mulighet til å hindre spekulative oppkjøp og ombygging av leiligheter for utleie til et uforsvarlig antall beboere.

- Det er for lett å skaffe seg leiligheter for spekulasjon, sier Jan Bøhler (Ap), som leder storbyutvalget.

Han påpeker at dersom en spekulant eier ti leiligheter kan han fort tjene 500.000 kroner i måneden på den tvilsomme virksomheten.

- Vi må få bedre regler sånn at ikke bomiljøene forverres, sier Ap-politikeren.

Han påpeker at det tidligere var arbeiderklassen som flyttet ut fra bykjernen til drabantbyene i Groruddalen. Nå kommer en ny arbeiderklasse dit i form av arbeidsinnvandrere som lever under vanskelige forhold.

- Vi kan ikke by disse gjestearbeiderne på slike leiligheter. 16 mann på en leilighet går rett og slett ikke an, sier Bøhler.

havard.therkelsen@dagsavisen.no