Innenriks

Blir ikke tiggeforbud

OSLO: Hovedstaden vil ikke innføre tiggeforbud i sommer, selv om regjeringen nå har åpnet for det. Neste år kan det komme et nasjonalt forbud.

- Det er ikke flertall for tigging i bystyret, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H) til Dagsavisen.

For forbud

I bystyret er det kun Frp og Høyre som har argumentert for forbud, mens Venstre, KrF, SV, Rødt og MDG har argumentert mot. Arbeiderpartiet vil ha tiggeforbud innenfor Ring 2.

- Jeg tror ikke dette har endret seg etter at vedtaket i regjeringen kom. Men jeg skal ta en runde med de andre partiene og sjekker, sier byrådslederen.

- Uansett ville det vært vanskelig å få til dette allerede i sommer. Vi får se hva som skjer neste år, om forbudet blir nasjonalt, sier han.

I sommer

Aftenposten meldte at Høyre, Frp og Sp er enige om at forbud mot tigging kan innføres lokalt gjennom kommunenes politivedtekter. Flertallet skal ha blitt sikret i forkant av et møte i Stortingets justiskomité i går.

VG melder at Sp har gått med på å åpne for lokale tiggeforbud nå, mot at regjeringen forplikter seg til å forberede en utvidelse av forbudet neste år til å bli nasjonalt. Enigheten innebærer at kommuner som ønsker å forby tigging, kan innføre det allerede i sommer, skriver NTB.

Senterpartiet har hele tida ønsket seg et nasjonalt tiggeforbud. Frps partiprogram går inn for et nasjonalt tiggeforbud, og også Høyre ønsker i utgangspunktet nasjonale regler.

Regjeringens støttepartier Venstre og KrF er imidlertid motstandere av å forby tigging. I regjeringsplattformen har de to partiene derfor kun lovet at det skal bli opp til kommunene selv å avgjøre om tigging skal forbys.

Det nye trekløveret bestående av regjeringen og Sp er foruten kommunale tiggeforbud enige om å innføre målrettede sosiale tiltak for tiggere, samt å bruke EØS-midler på land i Øst-Europa hvor flest tiggere kommer fra, ifølge Aftenposten.

- Jeg synes det er oppsiktsvekkende at Senterpartiet lar seg bruke for å gi regjeringen flertall for et kommunalt forbud. Vi er sentrumskamerater, og jeg hadde trodd de ville legge seg på en annen linje, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

Spørsmålet om tiggeforbud er omstridt. En rekke høringsinstanser har motsatt seg et forbud, blant annet Advokatforeningen, Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon. Politidirektoratet og Oslo politidistrikt ønsket et nasjonalt forbud, mens regjeringens valgte løsning blant annet får støtte av statsadvokatene i Hordaland og Oslo.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen