Innenriks

Blir en vond uke i retten

Ukens siste dag innleder en tøff uke for etterlatte etter Utøya-massakren. 69 obuksjonsrapporter skal gjennomgås. Ni i dag.

I dag starter gjennomgangen av obduksjonsrapportene av de drepte på Utøya i rettssaken mot Anders Behring Breivik.

I løpet av èn uke skal 69 rapporter gjennomgås. På grunn av de mange ofrene blir det svært kort tid til hver enkelt.

Mental grense

Aktoratet har bestemt at det hver dag kun skal gås gjennom oppimot ni til ti rapporter hver dag. Det betyr at det kan bli korte rettsdager kommende uke.

- Det finnes en mental grense for hvor mange vi kan fordøye. Dette har også med verdighet å gjøre, forklarer statsadvokat Inga Bejer Engh, og legger til at det er viktig at retten tar seg god tid, med flere pauser i denne vanskelige fasen av rettssaken.

Orientering

I tillegg er rettens aktører blitt enige om at alle de døde også skal presenteres med noen ord og bilde av dem når de var i live.

- Det er viktig at vi får fram at dette her vært hele og ekte mennesker oppi denne gjennomgangen av obduksjonsrapportene, sier bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.

Dagen i retten startet  i dag med at Torleiv Ole Rognum, leder for avdeling for rettspatologi og klinisk rettsmedisin ved Folkehelseinstituttet, ga en orientering om arbeidet som er gjort etter massakren på øya.

Aldri tidligere i norsk historie har rettsmedisinere måttet undersøke så mange drapsofre fra samme åsted og på så kort tid.

Meldte seg

Rognum fortalte i retten at hele 25 av Utøya-ofrene kun hadde hode og nakkeskudd. 1 person fikk åtte skudd i kroppen.

Han fortalte at det er vanskelig å si noe om hvordan ofrene har vært plassert da de ble skutt utifra obduksjonsrapporten. Han fortalte at mange av de etterlatte er opptatt av om deres pårørende døde momentant.

- Om ikke monentant dødelig skade, kan ofrene ha levet en tid. Men vi skal huske at ved større raske blodtap mister man besvisstheten raskt, understreket han i retten.

Rognum, som har erfaring fra Scandinavian Star-ulykken, ofrene etter tsunamien i Thailand, Åsta-ulykken og flere andre store katastrofer, sier det var helt forferdelig å ta imot alle de mange unge drepte fra Utøya.

– Det var 69 som ble drept som følge av terrorhandlingen på Utøya, 67 av disse hadde skuddskader, opplyste Dyvesveen. Foruten de 67 som ble skutt, døde en av drukning og en av fallskader, opplyste Rognum.

Til landsiden

– Jeg startet mitt arbeid tidlig lørdag morgen den 23. Min sjef og jeg gikk jeg rundt på hele øya sammen med den lokale innsatslederen som hadde vært der hele natten. De døde var da tildekket av tepper, forklarte Dyvesveen.

Etter at de drepte var registrert og fotografert, ble de brakt til landsiden med MS Thorbjørn.

– En skadd ble brakt til sykehus og døde lørdag, sa Dyvesveen.

Ute på Utøya var 12 kriminalteknikere i arbeid. 37 av de døde ble registrert lørdag, 31 på søndag. Klokken 16.50 lørdag 24. juli var alle de drepte brakt bort fra Utøya.

– De avdøde ble brakt en og en på en verdig måte i begravelsesbilder fra Utvika til vårt institutt, og avlevert i kapellet. Langt over 100 var involvert i arbeidet. Vi opplevde at alle stilte opp. Mange kom fra ferie, det var virkelig en dugnadsånd. Vi klarte å bli ferdig etter seks dager, 28. juli klokken 21 var alle identifisert. Og dagen etter, en uke etter terrorangrepet, kunne de sendes hjem, sa Rognum.

Åtte skudd

Han beskrev at det var svært vanskelig å obdusere de drepte, fordi de hadde omfattende skader. Noen hadde også skader som minnet om drukningsskader, som skrev seg fra store lungeskader.

– De fleste var truffet av to til tre skudd, maksimalt var et av ofrene truffet av åtte skudd, men tre var det hyppigste, sa Rognum.

Mer fra Dagsavisen