Christen Sveaas gir millionsummer til tre av de fire opposisjonspartiene. FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM/NTB SCANPIX

Blar opp fem millioner for skifte

BLAR OPP: Ingen organisasjoner gir mer i valgkampbidrag enn LO. Og ingen enkeltperson gir mer enn Christen Sveaas.

I tillegg til at de går til valg på regjeringsskifte har Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet dette felles i valgkampen: Alle tre kan skilte med milliongaver fra forretningsmann Christen Sveaas.

En gjennomgang av økonomiske bidrag til partienes valgkamper, viser at Sveaas peker seg ut som valgkampens største bidragsyter blant enkeltpersoner. Han har bevilget til sammen fem millioner kroner til de tre partiene. Som Dagsavisen har skrevet tidligere har han gitt 2,5 millioner kroner til Høyres valgkamp. Deretter følger Frp med 1,5 millioner og Venstre med en million kroner.

Mens Sveaas er den enkeltpersonen som gir mest, er LO den organisasjonen som gir mest. LO-kongressen bevilget til sammen 8,35 millioner kroner i valgkampstøtte til de tre rødgrønne partiene og Rødt. Ap fikk 6 millioner, SV 1,6, Sp 550.000 og Rødt 200.000 kroner.

 

Fra Frp til Høyre

Dette er ikke første gang Sveaas blar opp for regjeringsskifte. I 2009 fylte han også valgkampkassene til Høyre og Frp, men den gang var det samlede beløpet mindre og fordelingen motsatt: Sveaas kritiserte Høyre i et innlegg i Dagens Næringsliv for å være grått og kjedelig, og avspiste Høyre med én million, mens Frp fikk to millioner.

Sveaas ønsket ikke å kommentere overfor Dagsavisen i går hvorfor det nå er Høyre som får mest, eller hvorfor det samlede beløpet er større.

«På vegne av Christen Sveaas takker vi for dine spørsmål, som han ikke har noen kommentarer til», svarer hans personlige assistent.

Milliongavene gjør Sveaas til Høyres og Frps største bidragsyter ved siden av Stein Erik Hagen. Etter at LO-kongressen økte valgkampstøtten til Arbeiderpartiet fra fem til seks millioner økte Hagen, gjennom selskapet Canica AS, støtten til Høyre med én million kroner, etter at han i 2012 ga partiet en million i valgkampstøtte. Frp fikk på sin side en halv million fra Canica.

 

Slik er situasjonen etter de siste målingene

 

Glad for støtten

- Frp driver en valgkamp hvor vi ønsker å synliggjøre vår politikk for å skape en enklere hverdag for folk flest. Når vi vet at de rødgrønne, med Ap i spissen, mottar millioner av kroner i direkte og indirekte støtte fra LO er vi selvsagt svært glade for at Christen Sveaas og andre støtter oss økonomisk i valgkampen, sier Finn Egil Holm, generalsekretær i Frp, til Dagsavisen.

- Dette bidrar til en betydelig styrking av vårt valgkampbudsjett, og benyttes selvsagt til ulike markedsføringstiltak i valgkampen, fortsetter han.

Holm opplyser at Frp har mottatt mindre av denne type valgkampbidrag i år enn i 2009, men betydelig mer enn ved lokalvalget 2011.

 

Tar igjen Ap

Selv om Frp nå kan skilte med millionstøtte fra Sveaas er det langt opp til Høyre. Ved siden av Arbeiderpartiet er Høyre det partiet som har fått inn desidert mest penger til valgkampen.

Ifølge den siste oversikten på Høyres hjemmeside har partiet fått inn over 19 millioner kroner til valgkampen i 2013.

Dermed har de gått forbi Arbeiderpartiet som ifølge oversikten på egen hjemmeside har fått inn i underkant av 18,7 millioner kroner i 2013. For Ap er LO desidert største bidragsyter. I tillegg til de seks millionene fra LO-kongressen får partiet årlig fem millioner fra LO. Partiet har også fått 3,5 millioner fra Fagforbundet og 1,6 millioner fra Fellesforbundet.

Frp oppgir at de i 2013 har fått økonomiske bidrag på til sammen i underkant av 3,4 millioner kroner. Dette er bare bidrag på over 10.000 kroner. Støtten fra Sveaas utgjør altså nesten halvparten av dette.

For Venstre utgjør støtten fra forretningsmannen en enda større andel av valgkampstøtten. Partiet oppgir å ha fått inn i 1,35 millioner kroner i 2013, det meste kommer altså fra Sveaas.

I Kristelig Folkeparti er det derimot dårlig med rike onkler. Det fjerde ikke-sosialistiske partiet har ikke fått noe fra Sveaas, og kan bare skilte med et større bidrag på 75.000 kroner. I tillegg har enkeltpersoner gitt flere småbeløp som til sammen utgjør 60.000 kroner, opplyser kommunikasjonssjef Mona Høvset.

 

Færre privatpersoner gir

Anders Grøndahl i SSB har sett på partifinansiering siden 2005.

- Det vi ser er at det er færre privatpersoner som gir, men de som gir, de gir større beløp, sier Grøndahl.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at partiene i stortingsvalgåret 2005 fikk nesten 25 millioner kroner fra såkalte andre bidragsytere. Dette inkluderer arbeidslivsorganisasjoner, andre organisasjoner og kommersielle foretak. I 2009 ga slike aktører i underkant av 37 millioner kroner til partiene.

I 2005 ga privatpersoner om lag 10,5 millioner kroner, i 2009 hadde det økt til 16,5 millioner kroner.

Oversikten for 2013 er fortsatt ikke endelig.

samfunn@dagsavisen.no