Innenriks

Blar opp 12 mill. til tankekrigen

TENKETANK: LO blar opp 12 millioner kroner til å få stablet på beina tenketanken Agenda. Tidligere har næringslivstoppen Trond Mohn bidratt til tenketanken de håper skal bli en motvekt til Civita.

- Det vil helt sikkert bli en god investering for dem som er opptatt av at flere tema i samfunnet, spesielt arbeidslivsspørsmål, skal få en annen tilnærming enn den rene kommersielle, sier Fellesforbundets leder Arve Bakke til Dagsavisen.

Sammen med resten av LO-sekretariatet besluttet han i går at LO gir 12 millioner kroner, over en treårsperiode fra 2013-2015, til å få stablet på beina en ny tenketank under navnet Agenda. Tenketanken blir også tema når LO-leder Gerd Kristiansen sammen med Ap-leder Jens Stoltenberg i morgen skal innlede til faglig-politisk debatt under LO Stats kartellkonferanse på Gol. Kristiansen var ikke tilgjengelig for kommentar i går, men Dagsavisen får bekreftet bevilgningene fra sentrale kilder i LO.

- Motvekt til Civita

LO bidrar dermed sammen med næringslivstoppen Trond Mohn til prosjektet. Som Dagsavisen skrev tidligere denne måneden dro Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen på besøk til Mohn i vinter, og overbeviste milliardæren om å støtte en ny sosialdemokratisk tenketank.

Mohn kjøpte også aksjer i tenketanken Civita da den ble etablert. Nettopp Civitas rolle i den offentlige debatten har vært viktig i arbeidet med planene om en ny tenketank. Flere av de Dagsavisen snakker med viser til Civitas rolle som samlingspunkt for debatt på norsk høyreside, og hvordan de har klart å dominere den offentlige debatten.

Håpet er at Agenda skal bli en motvekt til dette.

- Det er viktig med en motvekt til eksempelvis Civita, sier Bakke.

Kan komme raskt

Det er ventet at Agenda vil bli lansert ganske snart. Med pengene fra LO har de kommet over et viktig hinder. Som Dagsavisen har skrevet tidligere skal Agenda for det første året ha budsjettert for 12 millioner kroner. Med et større bidrag fra Mohn og LO kan de ha kommet et godt stykke med finansieringen.

Men det er fortsatt mye som gjenstår. Ikke minst jobbes det med å få inn de rette folkene.

- De har nok penger, så er det jo andre ting som må på plass, for eksempel et godt fjes utad, det er utrolig viktig, sier forbundsleder Leif Sande i Industri Energi. Han sier det trengs «en utadvendt type som både kan ta den praktisk og intellektuelle jobben».

Jobben blir ifølge Sande å skape en balanse i tankekrigen mellom tankesmiene i Norge.

- Det må være noe som hever seg ut over den partipolitiske debatten, sier han.

Utredning og debatt

Arve Bakke understreker at det er snakk om å skape noe nytt, et tillegg til det andre som måtte være av utredningskapasitet.

- LO og forbundene bruker Fafo til forskningsarbeid, men Fafo er ingen aktør i debatten. Tankesmia skal drive både utredning og debattere, sier Bakke.

Fellesforbundets leder mener det er blitt et større behov for en slik tenketank. Han mener det er viktig både for å kunne vinne fram i debattene, og for å utvikle politikk basert på noen prinsipper. Bakke viser til at det er en utvikling man ikke bare ser i Norge, men også ellers i Europa og i Nord-Amerika.

Initiativet til Agenda kommer fra toppen i fagbevegelsen og Arbeiderpartiet. Kilder sier til Dagsavisen at det er nødvendig at det ikke blir en ren Ap-tenketank. Flere gir uttrykk for at de mener eksisterende tenketanker på venstresida, som Manifest og Res Publica, er for smale. En av dem er LO Stats leder Tone Rønoldtangen.

Vil ha bredde

- Det fine nå er at denne er bredere, og at nettopp LO er inne som partner, sier hun til Dagsavisen.

Rønoldtangen viser til vedtak på LO-kongressen om fortsatt rødgrønt samarbeid.

- Det er viktig med bredde, også over mot sentrum.

- Hva mener du med bredde?

- Jeg synes det er bredt om det går opp til Senterpartiet, sier hun.

Sp-leder Liv Signe Navarsete uttalte til Klassekampen tidligere denne måneden at hun har vært med i diskusjoner om en ny tenketank.

- Jeg har vært opptatt av at vi må få en tenketank som favner bredere enn dem som finnes på venstresiden, og som inkluderer både de rødgrønne og sentrum, sa Navarsete.

SV-leder Audun Lysbakken er ikke blitt kontaktet.

- Om dette er et initiativ SV skal bli med på handler om den politiske profilen til tenketanken. Den vet vi foreløpig lite om, sier Lysbakken til Dagsavisen.

Les også: Tankekrig om KrF

- Kan strekkes langt

Bakke i Fellesforbundet frykter ikke at prosjektet skal bli for Ap-dominert.

- De sosialdemokratiske verdiene vil ligge der, men når du gjør om det i praktisk politikk og holdninger kan du strekke det langt, sier han.

Bakke vil ikke si noe om hvor raskt tenketanken kan være klar for lansering.

- Det tør jeg ikke ha en formening om. Jeg håper de klarer å etablere det raskt. Nå har LO for sin del ryddet veien for å bidra, sier han.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen