Innenriks

Blå eiendomsskatt i Bergen

SKATT: Mens Oslo Arbeiderparti har internt seminar om de skal gå inn for eiendomsskatt, er det nå reelt flertall for skatten i det blå utstillingsvinduet Bergen.

To av tre blå kommuner har innført eiendomsskatt. Nå er Erna Solbergs (H) blå hjemby neste på lista.

I Bergen stilte omtrent hele opposisjonen; Ap, Venstre, Miljøpartiet de Grønne, SV, Rødt og Senterpartiet seg bak krav til byrådet om eiendomsskatt fra 2015. Det skriver Bergensavisen. KrF har også programfestet eiendomsskatt, og denne måneden gikk de ut av byrådet med Høyre og Fremskrittspartiet. Det betyr flertall for eiendomsskatt, som kan innføres så tidlig som neste år, skriver BA.

KrF for skatt

KrF kan også tenke seg å selv ta initiativ til skatten ved første anledning, sier leder for KrFs bystyregruppe til Dagsavisen.

- Du skal ikke se bort ifra at vi selv fremmer et forslag om eiendomsskatt. Også med tanke på den situasjonen kommunen er i, sier Marita Moltu til Dagsavisen.

Gjelden til Bergen er nå på 14, 8 milliarder kroner, og den har økt kraftig de siste 10 årene.

I Oslo vil kommunens gjeldsgrad øke fra rundt 45 prosent i 2013 til 80 prosent i 2016, står det i byrådets økonomiplan for 2013-2016. Det innebærer 37 milliarder kroner i gjeld i 2016.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Rettferdig fordeling

Allerede i januar i år gikk lokallagsleder Fredrik Mellem i Oslo Arbeidersamfunn ut i Dagsavisen, og foreslo eiendomsskatt som valgkampsak for Oslo Arbeiderparti i 2015. En gruppe internt i fylkeslaget skal nå analysere hvordan en slik eiendomsskatt i Oslo eventuelt kan se ut.

Om Oslo Ap sier ja til skatten blir først avgjort på et møte i fylkeslaget i november.

Nestleder i Oslo Ap Khamshajiny Gunaratnam mener eiendomsskatt er helt nødvendig.

- Det er viktig å understreke at eiendomsskatt ikke er et mål i seg selv. Jeg kjenner ikke den økonomiske situasjonen i Bergen. Gjeldsgraden i Oslo er økende. Det kan bety at byrådet må fortsette å kutte i viktige tilbud, eller at vi bruker eiendomsskatt med et mål om mer rettferdig fordeling.

Høyt bunnfradrag

Hun mener problemet i Oslo er at en ikke er vant til prinsippet eiendomsskatt.

- Det er viktig å få kommunisert ut at dette skal gå til innbyggernes velferd. Det er heller ikke slik at vi gifter oss med eiendomsskatten. Det er opp til kommunene om de vil innføre eiendomsskatt, og hvordan de vil gjøre det.

Hun vil gå med på en eiendomsskatt med et veldig høyt bunnfradrag, og lav promille. Mellem foreslo i Dagsavisen et bunnfradrag på 10 millioner. Det betyr at om du har en bolig som er verdt mindre 10 millioner kroner trenger du ikke betale skatt. Har du en bolig verdt 11 millioner kroner må du betale skatt for denne ene millionen.

Gunaratnam tror fylkeslaget vil ende opp med å være for eiendomsskatt.

- De fleste profilerte Ap-politikerne sier; ja, vi er for eiendomsskatt, men vi er redd for å tape valget. Nå er det bevegelse i partiet, og folk ser behovet for skatten. Alternativet er at vi ikke kan levere så mye mer om vi kommer posisjonen, enn det byrådet gjør nå, sier nestlederen.

Mer fra Dagsavisen