Innenriks

Bjørnar Moxnes: Tror Rødt kan bli et 10-prosentparti

Carl I. Hagen mente at Rødt ville bli «et humorinnslag» på Stortinget. – Latteren satte seg vel fast i halsen da vi fikk fjernet Listhaug, sier Rødt-lederen.

– Vi har brukt stortingsplassen klokt og effektivt. Vi har ikke plutselig byttet ut politikken vår i løpet av romjula. Men vi har fått en talerstol og kan fortelle folk hva vi faktisk står for. Og så har vi vist handlekraft i noen viktige saker denne våren, og stilt maktpolitikere til ansvar.

Slik forklarer Rødt-leder Bjørnar Moxnes partiets opptur, som blant annet har ført til at Rødt har vært over sperregrensa på Opinions meningsmålinger de siste fem månedene.

Og når det gjelder handlekraften Moxnes viser til, avviser han at det bare dreier seg mistillitsforslaget partiet stilte mot daværende justisminister Sylvi Listhaug, som brått fikk flertall i Stortinget og endte med Listhaugs avgang.

– Vi har også vist handlekraft i kampen mot EUs energibyrå ACER, og i Luftambulanse-saken. Det var Rødt som fremmet forslagene som løftet saken opp på dagsorden nasjonalt, og gjorde at ballen begynte å rulle nasjonalt. I Listhaug-saken var det Rødt som fremmet mistillitsforslaget, og så begynte den ballen å rulle. Så vi har gått foran. Og vist at vi tør å stå for noe. Vi har fremmet standpunkter som jeg tror ganske mange der ute er enige med oss i, langt inn sentrum av Arbeiderpartiet, mener Moxnes.

Ny måling: Rødt og MDG større enn Arbeiderpartiet i Oslo: – Et jordskred, mener Høyre

Fra 1700 til 6000

Rødt har opplevd en formidabel opptur det siste året. Gjennombruddet kom da partileder Bjørnar Moxnes fikk plass på Stortinget etter høstens valg. Og partiets vekst har fortsatt, både på meningsmålingene og i medlemsmassen. I 2007 hadde partiet 1700 medlemmer – i 2018 er tallet 6000.

Flere målinger de siste månedene har vist at det borgerlige flertallet til statsminister Erna Solberg er borte. Men samtidig trenger Ap-leder Jonas Gahr Støre samtlige opposisjonspartier med seg for å ha flertall – Rødt inkludert.

Hva gjør Moxnes dersom det politiske landskapet ser slik ut etter neste stortingsvalg?

– Rødt skal være en pådriver for å dra politikken i riktig retning, som vi har gjort i Oslo i samarbeid med byrådet. Og som vi gjør i Stortinget, selv med borgerlig flertall. Vi er en utålmodig pådriver, vi er radikale, og vi drar de andre med oss.

– Men vil dere inn i regjering?

– Politikken må komme først. Så får vi se hva slags posisjoner som gir mest mulig gjennomslag, sier Moxnes, og fortsetter:

– Men ingen i Rødt, hvert fall som jeg har merket, går rundt med en utklekkingsklar statsråd i magen. Vi vil ha gjennomslag for politikk. Og vi har en maktanalyse i bunn om at vi ikke går inn i regjering med Arbeiderpartiet uten at vi har makt til å virkelig bestemme ting i den regjeringa. Da er det bedre å stå utenfor å være en pådriver, som vi har vært og er i Oslo.

Les også: Tidenes Rødt-måling

– Se til Danmark

– Hva slags potensial tror du Rødt har?

– Se til Danmark. Der er vårt søsterparti på 10 prosent. Det man ser i hele Europa er et oppsving for den radikale venstresiden, på grunn av det som har skjedd i de europeiske samfunnene. Det handler om et opprør mot økende klasseskiller. At makt og rikdom samles på stadig færre hender, mens det store flertallet går en dårligere framtid i møte. Folk reagerer på denne urettferdigheten.

Han mener at så lenge forskjellene øker, så finnes det ikke noe tak for hvor høyt Rødt vil nå. I 2021 mener han Rødt bør komme over sperregrensa. På sikt avviser han ikke at Rødt kan komme opp på samme nivå som søsterpartiet i Danmark, 10 prosent.

Les portrettet: Kamerat Moxnes

EØS-avtalen

Rødt vil blant annet erstatte EØS-avtalen med en handelsavtale, ha pensjonsalder på 62 år, og fjerne egenandeler på helse- og tanntjenester.

– Hvordan skal dere finansiere dette?

– Vi tror på fellesskapsløsninger. Det betyr i praksis at vi ønsker en skattereform der vi skattlegger utbytte og kapitalinntekt mer rettferdig. Vi foreslo i alternativt budsjett for 2018 små endringer på inntektsskatten, først og fremst for dem med store inntekter, som i sum ga fellesskapet omkring 20 milliarder mer å rutte med. Vi holdt skatten helt uendret for dem med inntekter opp til 600.000 kroner. Og så økte vi den gradvis for dem med inntekter over det.

– I fjor eksporterte Norge for 230 milliarder til EØS-land. Det er store verdier og mange norske arbeidsplasser. Hvor realistisk er det egentlig å erstatte EØS-avtalen med en handelsavtale?

– Det er helt realistisk så lenge EU trenger fisken vår, gassen vår, metallene våre.

Det finnes da andre produsenter av laks og gass som kan eksportere til Europa.

– EØS-tilhengernes premiss er at EU egentlig ikke trenger varene de kjøper fra oss. At vi får solgt gjennom EØS-avtalen fordi EU er snille med oss. Sånn fungerer ikke rasjonelle aktører i Europa. Det er svære nasjoner som driver handel av egeninteresse. De ønsker å handle med oss for å få våre vare, og vi handler med dem.

Les også: – Anders Lange må jo rotere vilt i grava over dette

3 sommerspørsmål

Hva gir deg sommerstemning?

– Sol og strand. Katten er min barndomsstrand, der er jeg mye fortsatt. Og så is. Saftis.

Hva skal du bruke denne
sommerferien på?

– Prøve å ha mest mulig ferie. Særlig siden det ikke er valgår. Det blir en tur til Frankrike, så Sverige, og så til Hvaler. Det blir med familie og venner.

Hvilken ferie drar du ikke på igjen?

– Til Malta drar jeg ikke igjen. De fikk på en måte bare det dårligste fra England, nemlig kjip mat. Det var kjip fish ‘n chips og kjipe burgere. Så Malta anbefaler jeg ikke.

Mer fra Dagsavisen