Frp-leder Siv Jensen og Høyre-leder Erna Solberg forhandler om regjeringsplattform på Sundvolden Hotell. Frp vil kutte 7,4 milliarder i bistanden. FOTO: HEIKO JUNGE/ NTB SCANPIX

Bistanden er truet

FORHANDLINGENE: Hjelpeorganisasjonene frykter at en blåblå regjeringen ikke vil gi 1 prosent av Norges inntekter til bistand.

- Vi frykter veldig at de dropper enprosentmålet. Det vil i tilfelle gi en ekstremt uheldig signaleffekt ute i verden, sier generalsekretær Anne-Marie Nørstelien Helland i Kirkens Nødhjelp.

Sammen med flere hjelpeorganisasjoner advarer nå Kirkens Nødhjelp Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H) mot å kutte i bistanden.

Partitoppene i Høyre og Frp sitter samlet til regjeringsforhandlinger på Sundvolden Hotell. I går ble utenriks- og bistandspolitikken diskutert. Men etter at KrF ikke ville være med i regjeringsforhandlingene kan fort bistand ende opp som en salderingspost.

Prinsippet om at bistanden skal utgjøre 1 prosent av bruttonasjonalinntekten (BNI), ble knesatt i 2009 av daværende utviklingsminister Erik Solheim (SV) etter at de frivillige organisasjonene hadde stilt krav om dette i årevis.

Hjelpeorganisasjonene betegner prinsippet som en milepæl.

 

Frykter for omdømmet

Også generalsekretær Tove Wang i Redd Barna frykter kutt i bistanden.

- Dersom ikke énprosentmålet opprettholdes, vil det være et stort tilbakeslag, sier Wang til NTB.

- Jeg tror verden vil oppfatte det som uforståelig at Norge, som det går så bra for, ikke kan gi fra seg en krone for hver hundrings vi tjener. Det vil mildt sagt se pussig ut, mener Helland.

 

KrF fikk bistandstilbud

Blant de borgerlige partiene har KrF vært sterkt imot å kutte i bistanden. Men i den nye samarbeidsavtalen mellom de fire partiene har bare vage formuleringer om den framtidige utviklingspolitikken fått plass. Enprosentmålet står det ingen ting om.

Etter det Dagsavisen erfarer ble Kristelig Folkeparti tilbudt at bistandsnivået på én prosent av BNI skulle opprettholdes - mot at de ble med i Solbergs regjering. Sentrale kilder i KrF forteller til Dagsavisen at når partiet etter en helhetsvurdering takket nei til regjeringsdeltakelse mistet de også tilbudet om å opprettholde bistanden.

 

Frp vil kutte milliarder

Alt ligger dermed til rette for at den nye blåblå regjeringen vil kutte i bistanden.

Mens Høyre drastisk vil legge om fordelingen av midlene, vil Frp kutte 7,4 milliarder i bistandsbudsjettet.

- Vi er redde for at bistanden vil få mindre vekt og plass i den nye regjeringen. I hele valgkampen og fram til nå har det vært et veldig fokus på Norge og desto mindre på internasjonale forhold. Samarbeidsavtalen mellom de fire borgerlige partiene er blottet for konkret utviklingspolitikk, påpeker Tove Wang.

- Det er lett å tolke mangelen på tydelighet som et tegn på manglende interesse, sier hun.

 

Vil ha utviklingsminister

Redd Barna-lederen er også opptatt av at Norge fortsatt skal ha en egen utviklingsminister. Høyre og Frp har begge sagt at de ønsker å kutte antall ministerposter.

- Norge har en viktig rolle å spille internasjonalt som en stemme for dem som er dårligst stilt. Det er et stort felt og mange relasjoner som skal forvaltes, sier Wang.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

 

Norges bistand

Den norske bistanden var i 2012 på 27,6 milliarder kroner. Dette er en økning på én milliard kroner fra 2011, ifølge Norad.

Bistanden utgjorde 0,93 prosent av bruttonasjonalinntekter (BNI) i 2012. I 2011 var andelen på 0,96 prosent.

Tallene viser først og fremst at det er et stabilt og høyt nivå på norsk bistand, mener Norad-direktør Villa Kulild.

Høyre og Fremskrittspartiet vil endre bistanden. Frp vil kutt 7,4 milliarder kroner i bistandsbudsjettet.

Kilde: Dagsavisen og Norad