Innenriks

Bispemøte mot homovielse

KIRKEN: Alle deltakerne på bispemøtet i Trondheim stiller seg bak et vedtak som lukker døra for prester som vil vie homofile.

Kirkens håndtering av likekjønnede par som ønsker å gifte seg i Guds hus, var tema da bispemøtet var samlet på Erkebispegården i Trondheim torsdag og fredag.

Litt etter klokka 12 fredag kom preses, biskop Helga Byfuglien, med resultatet. Bispemøtet henviser til gjeldende vedtak fra 2008 og at dette står ved lag. Vedtaket innebærer at det er opp til den enkelte prest om vedkommende ønsker å gjennomføre en forbønn for et homofilt ektepar, og denne forbønnen må ikke kunne ligne på en vielse.

Det har vært spekulert på om dette likevel i ytterste tolkning kan åpne for at prester kan «liksomvie» homofile:

Til NTB sier hun at det er svært sterke meninger om saken og at den ikke er over ennå:

– Også blant biskopene er det ulike oppfatninger om hvordan forbønnen skal utformes og forstås, men vi er enige om at dette er noe prestene skal tolke.

Les også: - Et B-stempel på en viss type mennesker

Ikke uventet

Leder i Landsforeningen for lesbiske og homofile (LLH), Bård Nylund er ikke overrasket og heller ikke skuffet over vedtaket:

– Jeg tolker det dit hen at man fortsetter den praksisen som er per i dag. Det er en naturlig presisering etter kirkemøtets vedtak, og jeg håper flere og flere prester vil være delaktige ved slike anledninger, sier han til NTB.

Han har selv vært til stede ved forbønnshandlinger for likekjønnede par i kirken som han mener ligner veldig på en vanlig vielse.

Byfuglien forklarer det med biskopenes ulike oppfatning om hvordan en forbønn skal utformes og at de råder sine prester ulikt:

– Det kommer de nok til å fortsette med.

Nytt kirkemøte

Da Kirkemøtet møttes i april ble det stemt over ulike alternativer for hvordan kirken skal forholde seg til likekjønnede ekteskap. Disse inkluderte utforming av vielses- eller forbønnsliturgi for kirken, noe som ville gitt likekjønnede par mer formaliserte rettigheter til å gifte seg med kirkens velsignelse. Å beholde dagens ordning var også et alternativ. Ingen av alternativene fikk flertall.

Mangelen på vedtak ble av flere tolket som en åpning for at kirken kunne være enda rundere i kantene enn før når det gjaldt utformingen av forbønnshandlingen. Mange av deltakerne på Kirkemøtet i april har i etterkant ønsket at biskopene skal utforme ordninger prestene kan forholde seg til, inntil et nytt kirkemøte med ny sammensetning skal stemme over nye alternativer til vedtak. Slik ble det altså ikke.

Nylund i LLH er uansett optimist:

– Bispemøtets flertallsvedtak fra i fjor høst avklarte at det teologisk ikke er noe som tilsier at ikke kirken skal kunne ha en egen liturgi for likekjønnede par. Kirkemøtet ville noe annet, og derfor er det fint at biskopene nå er tydelige på at man i alle fall ikke strammer inn på dagens praksis. (NTB)

Mer fra Dagsavisen