Bilkollektivet utsatt for svindelforsøk

Noen er villige til å gjøre seg til kjeltringer for veldig lite, som å svindle til seg bensin fra en bildelingstjeneste.

«Den siste tiden har vi dessverre avdekket misbruk av drivstoffkort og innmeldinger med falsk eller stjålet identitet. Dette er veldig alvorlig. Alle forsøk på misbruk og svindel blir politianmeldt, og medlemskapene blir selvsagt sperret.»

Slik starter e-posten bildelingstjenesten Bilkollektivet sendte ut til sine rundt 11.000 medlemmer onsdag ettermiddag.

Et av tjenestens medlemmer i Stavanger varslet Dagsavisen om hva den tillitsbaserte, non-profit-medlemsbedriften hadde blitt utsatt for. Han syntes det var mildt sagt smålig, at noen var ute etter å berike seg selv - på en tjeneste som ønsker å gjøre byen grønnere, ved å erstatte medlemmenes behov for privatbil.

Les også: «Kolorerte sigaretter med gullfilter, det var tider, det» (+)

Det vil alltids være noen

– Ja, vi oppdaget at noen har meldt seg inn med falsk identitet, for å skimme drivstoffkortene som bilene er utstyrt med - slik at de kan bruke dem privat. Forholdene er politianmeldt, og vi har måttet igangsette tiltak som stopper slike svindelforsøk, forteller markedssjef Haakon Hals i Bilkollektivet.

Han synes det er ganske utrolig at noen er villige til å gjøre seg til kjeltringer over så lite. Det var i Oslo svindelforsøkene fant sted, men e-posten om det inntrufne ble sendt til alle medlemmer.

– Nå har vi har jo lært da - at det alltid vil være noen opportunister der ute, som forsøker å utnytte systemene. Men siden vi fanget opp dette, er vi også i stand til å følge med på en helt annen måte. Noe av det første vi gjør er å bytte ut alle de gamle drivstoffkortene med nye som har chip - og ikke kan forfalskes.

Hals forteller videre at de nå også innfører identifikasjon med bank-ID og og førerkort - som automatisk blir sjekket opp mot Statens Vegvesen. De nye sikkerhetskravene vil også prege app- og systemoppgraderingen som er planlagt tidlig i 2021.

Les også: Skrøt av Fjell-prosjekt - men nye tall gir et annet bilde

Begrenset juletrafikk

Bilkollektivet, som fyller 25 år i år, er blitt Norges største bildelingstjeneste, med godt over 500 biler fordelt i bydelene i Oslo, og 15 i Stavanger. Bedriften ble i sin tid startet av et idealister med bakgrunn fra Fremtiden i våre hender og Miljøagentene.

Hals forklarer at de justerer bilparken i forhold til sesonger, og at de vanligvis må skaffe flere biler før juletrafikken setter inn.

– Men nå vet vi ikke helt hvordan det blir med det i år da, på grunn av alle smittevernsreglene mot korona. Men vi tar det som det kommer. Da det ble hytteforbud, rett før påsken i år, merket vi jo for eksempel en markant nedgang. Så, da alle ble oppfordret til å feriere i Norge i sommer, fikk vi nesten ikke skaffet flere biler fort nok.

Markedssjefen forsikrer om at alt eventuelt overskudd går tilbake til bedriften, for å gjøre tjenesten bedre.

Les også: Norwegian søker konkursbeskyttelse for datterselskaper i Irland