Hans Vik, politimester i Rogaland, er glad for at ingen ble skadet i skyteepisoden i Stavanger. FOTO: ARNE BIRKEMO

– Bevæpning utsetter politiet for økt risiko

Denne uka fikk en 24 år gammel mann tak i tjenestevåpenet til en politibetjent, og trakk av.

Tirsdag kveld ble det avfyrt skudd inne på politistasjonen i Stavanger, etter at en 24 år gammel mann fikk tak i tjenestevåpenet til en av politibetjentene som var på vakt.

– Dette hadde ikke skjedd om politiet ikke hadde hatt våpen, sier politimester i Stavanger, Hans Vik til Rogalands Avis.

Fortsatt bevæpning

Onsdag kveld sa Justisdepartementet ja til fortsatt midlertidig bevæpning av politiet. Tillatelsen gjelder fram til 20. august.

Trusselvurderingen er uendret fra forrige gang samtykke ble gitt. Politidirektoratet (POD) ba Justisdepartementet om samtykke til fortsatt midlertidig bevæpning av politiet. Direktoratet har gjennomført en risiko- og sårbarhetsanalyse for å finne tiltak som kan redusere eller fjerne behovet for midlertidig bevæpning, men har ingen forslag til alternative tiltak.

LES OGSÅ: Ingen grenser for bevæpning

– Problematisk

Tidligere onsdag, før Justisdepartementet sa ja til fortsatt bevæpning, sa Snorre Valen i Sosialistisk Venstreparti (SV) at han er bekymret for ønsket om videreføring. Han mener den midlertidige bevæpninga allerede har vart så lenge at den kan være i ferd med å bli permanent.

– Det er veldig problematisk at vi kan være i ferd med å innføre en generell bevæpning av politiet, uten at der ligger en politisk eller demokratisk prosess til grunn for det, kun enkeltvedtak fra ministerens side, sier Valen.

Han understreker at politiet må være ekstra påpasselig med sikkerheten mens de bærer våpen, og sier at skytingen i Stavanger viser at bevæpning av politiet ikke nødvendigvis fører til økt sikkerhet.

– Det er et tankekors at bevæpning også utsetter politiet for økt risiko, slik vi ser i dette tilfellet.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Kappløp

Valen sier generell bevæpning av politiet vil kunne føre til at også kriminelle i Norge bruker våpen i større grad.

– I verste fall kan det føre til et opprustningskappløp med kriminelle miljøer, hvor kriminelle også bevæpner seg i større grad, fordi de vet at politiet bærer våpen, sier han.

– Det kan også bidra til opplevd økt avstand mellom politiet og befolkningen, sier han.

Leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, sa i går formiddag at de fremdeles støtter bevæpning av politiet, og at hendelsen i Stavanger ikke har påvirket deres standpunkt i saken.

– Det viktige nå er at politiet i Rogaland politidistrikt gjennomgår rutinene slik at disse episodene begrenses til et minimum, sier han til NTB.

LES OGSÅ: - Bevæpning kan være terror-svar

Nedtrapping

Leder for justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik, ønsker ikke å kommentere skytingen i Stavanger spesielt, men etterlyser en plan for en reduksjon av våpenbehovet til politiet fra departementets side.

– Uavhengig av skuddet som gikk av i Stavanger, mener Arbeiderpartiet at justisministeren bør utvikle en plan for å redusere behovet for den midlertidige bevæpningen. Den har nå vart siden november i fjor – i over åtte måneder, sier Tajik.

Hun understreker at det er bred politisk enighet mot generell bevæpning.

– Et enstemmig storting har bestemt at vi ikke ønsker generell bevæpning av norsk politi, blant annet for å unngå uheldige og uønskede episoder med skytevåpen, sier hun.

Høyre-representant i justiskomiteen, Hårek Elvenes, mener det ikke er så enkelt som Tajik framstiller det.

– Så lenge trusselbildet er sammensatt, og truslene er høyst reelle, er det ikke enkelt å utvikle en plan for redusert midlertidig bevæpning. Det er et ekstraordinært tiltak i en ekstraordinær situasjon, sier Elvenes til NTB.

Fulgte rutiner

Mannen som avfyrte skuddene i Stavanger, ble innlagt på en psykiatrisk avdeling på sykehuset, i påvente av at politiet kan gjennomføre et avhør med mannen, ifølge NTB.

I Rogaland politidistrikt varsler de nå en intern gransking av hvordan slike situasjoner kan unngås i framtida. Mannen er en kjenning av politiet fra tidligere.

Politiet understreker at alle interne rutiner ble fulgt og at ingen ble skadet i skuddvekslingen.