Statsminsiter Erna Solberg var i går i Paris og deltok i minnemarkeringen for de drepte etter terrorren i Frankrike forrige uke. FOTO: VIDAR RUUD/NTB SCANPIX

- Bevæpning kan være terror-svar

Statsminister Erna Solberg mener bevæpning av det norske politiet kan være svar på nye former for terrorisme.

PARIS (Dagsavisen): Både statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende deltok i den massive minnemarkeringen i Paris i går.

På spørsmål fra Dagsavisen om hva som vil det være den norske regjeringens svar på de nye formene for terrorisme som rammer Europa, sier statsminister Erna Solberg dette:

- I tillegg til beredskapsopptrappingen og ny politireform, er det den midlertidige bevæpningen vi nå har av politiet. Trusselbildet vi så i høst var basert på mindre aksjoner, angrep på politifolk og offentlige representanter.

- Vil dette fortsette?

- Vi behandler enhver søknad fra politiet om dette ved å se på hvordan utviklingen er, sier Solberg.

 

Les også: Stortingsflertall sier nei til politi-bevæpning

 

Utenriksminister Børge Brende sier til Dagsavisen at integreringspolitikk må prioriteres sterkere, også i Norge.

- Vi må også forbedre oss. Norge kan vise til det som vi har gjort i vårt skoleverk og full barnehagedekning. Arbeidsplasser er også viktig, sier Brende.

Utenriksministeren mener det må bli mer fokus på sikkerhet, også for nye utsatte grupper i Norge.

- Dessverre er økt etterretning og å øke sikkerheten i vår samfunn, en del av det. Nye grupper blir utsatt for trusler, som journalister og redaksjoner. Det må vi ta høyde for, sier Brende.

Thorbjørn Jagland, leder av Europarådet, advarer mot å gjøre muslimer til syndebukker.

- Strømningene som sier at muslimer er en fare, at innvandringen er en fare og at vi er i ferd med å bli beleiret av muslimene må bekjempes. Det skaper fiendebilder som kan føre til vold, sier Jagland.

- Hva bør muslimske ledere i Europa gjøre?

- Muslimske ledere i Europa har gjort veldig mye. Det er viktig å gi beskjed om at muslimer ikke skal stå til rette for det disse personene gjør. De kristne måtte ikke stå til ansvar i Nord-Irland da katolikker og protestanter drepte hverandre. Dette er ikke et muslimsk fenomen. Det er rett og slett vold. De som ikke er med på volden, skal ikke stå til rette for den, sier Jagland.

Erna Solberg mener norske muslimer har rett til å føle seg støtt av karikaturene

- Men de har ikke rett til å ty til trusler og vold. I vårt samfunn er det slik at vi ofte har grunn til å føle oss støtt. Vi må lære oss at vi blir utfordret på våre autoriteter og at vi må forklare våre følelser og standpunkt, sier Solberg.

Les også: Advarer mot bevæpning

Les også: Ingen grenser for bevæpning

Les også: Tviholder på ubevæpnet «bobby»

Les også: Politiforbundet vil ha bevæpnet politi nå