Innenriks

– Betaler nok skatt

PRIVATØKONOMI: Samboerparet Stian Osflaten og Merete Hanslien ville ha fått 0,1 prosent mer skatt dersom den rødgrønne regjeringen hadde fått fortsette. Avgiftene de betaler, vil øke med rundt 1,7 prosent.

Ikke all verdens endring. Det samme gjelder de fleste, enten de tjener mye eller lite. Skatten man må betale i 2014 blir for de fleste noen hundrelapper høyere enn i 2014.

Stian tjener noe mer enn gjennomsnittet og betaler toppskatt, mens samboeren ligger litt under grensen for denne skatten.

Les også: Nå skal hun male budsjettet blått

Nok skatt

Skatterådgiver Kjell Magne Ryland i Skattebetalerforeningen har regnet ut at familien Osflaten/Hanslien alt i alt vil betale 231.000 kroner i skatt og trygdeavgift hvis de får 3,5 prosent mer i lønn til neste år, slik regjeringen regner med at de fleste vil få. Det gir en effektiv skatteprosent på 24,8 prosent.

– Grunnen til den lille skatteskjerpelsen er at regjeringen ikke øker fradraget for barnehageutgifter (foreldrefradraget, jou.anm.), sier Ryland.

Stian og Merete har to barn som begge går i barnehagen.

– Jeg betaler nok skatt, selv om jeg verdsetter de godene vi får for skattepengene våre. Det merket jeg ikke minst da vi var på legevakten med minstemann, sier Stian.

Som de fleste i sin alder, slipper de å bry seg med satsene på formuesskatt og får ingen glede av at regjeringen forslår å øke den skattefrie delen av formuen. Stian synes likevel at formuesskatten og arvegiften er en uting han vil ha bort. Merete er enig i at arveavgiften bør bort, men har ikke tatt stilling til formuesskatten. Hun synes en viss utjevning blant folk er greit.

Ryland i Skattebetalerforeningen mener at de signalene den påtroppende regjeringen har gitt, ikke vil gi særlig mer skattelette for familien på kort sikt.

Avgifter

Hvis familien Osflaten/Hanslien kjøper like mye varer og tjenester som en gjennomsnittsfamilie med to barn, vil de i tillegg betale cirka 33.000 kroner i moms og snaue 26.000 i avgifter.  De fleste av disse avgiftene er usynlige fordi de blir krevd inn av utsalgssteder som Vinmonopolet, bensinstasjoner og butikker. Altså til sammen 290.000 kroner i skatter og avgifter.

Familien bor i rekkehus, men slipper eiendomsskatt siden det er kommunene som bestemmer denne skatten og Oslo har sagt nei til den.

samfunn@dagsavisen.no

Mer om stasbudsjettet:

Dette vil Stoltenberg gjøre dyrere

Salg av bolig du ikke har bodd i hele tida. Du skal ikke lenger kunne selge boligen din skattefritt bare fordi du har bodd der i ett år. De rødgrønne foreslår i statsbudsjettet at hele botida og eiertida skal ha betydning for beskatningen av salgsgevinsten. Hvis du for eksempel har eid en bolig i ti år og bodd i den i sju år, blir 70 prosent av salgsgevinsten skatte­fri. Du må altså betale 28 prosent skatt av 30 prosent av gevinsten. Hvis gevinsten er 500.000 kroner, blir skatten 42.000 kroner.

Bolig nummer to. Eier du flere enn én bolig, skal ligningsverdien for boligen du ikke bor i, økes fra 50 til 60 prosent av markedsverdi. Det betyr tilsvarende høyere formuesskatt for dem som har formue på over  én million. Fritidsbolig. Ligningsverdien skal øke med 10 prosent.

Gunstige ansattelån. Normrenten økes fra 0,5 til 1,0 prosent. Det betyr at renten på lånene til ansatte i de fleste tilfeller oppjusteres tilsvarende – med 0,5 prosent, fastslår forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand.

Slik blir det med Solbergs opplegg

Den rødgrønne regjeringens forslag blir ikke vedtatt siden Høyre og Frp har flertall sammen med ett av sentrumspartiene KrF og Venstre.

– Den nye regjeringen rekker ikke å endre mye for 2014. Sannsynligvis gjør den noe med arveavgiften og noen mindre endringer for toppskatten, sier Kjell Magne Ryland i Skattebetalerforeningen.

Den blåblå regjeringen har sagt at den vil:

* Heve grensen for når det blir toppskatt. Dersom grensen heves med 10 prosent, vil en person som tjener 570.000 kroner får slanket skatten med 5.000 kroner.

* Senke skatten ved å øke minstefradraget. Det kommer dem som tjener lite, til gode. Hvis minstefradraget øker fra 40 til 42 prosent, vil en person som tjener 200.000, få slanket skatten med ca. 1.000 kroner.

* Trappe ned formuesskatten. Høyre har tidligere sagt at de vil heve grensen for når man skal betale formuesskatt til 20-25 millioner kroner. Altså null formuesskatt for de fleste av oss. I dag betaler en enslig med 3 millioner i netto formue en formuesskatt på 23.430 kroner.

* Styrke boligsparing for ungdom (BSU). De nye regjeringspartiene har tidligere sagt at årlig sparebeløp skal økes fra 20.000 til 25.000 kroner. Maksimalt skal man kunne spare 300.000, mot 150.000 i dag. Dessuten skal fradragssatsen økes fra 20 til 28 prosent. Gjennomføres dette, kan må kutte skatten med 84.000 fordelt på alle
spareårene. Etter dagens regler er maks fradrag 30.000, slik at forbedringen er 54.000.

* Differansiert barnehagebetaling. Det betyr at de som tjener mye, må betale mer, og omvendt for dem som tjener lite.

* Nordmenn i utlandet må regne med å måtte betale inntektsskatt til Norge.

Advarsel

Tenk deg om før du pusser opp. Den nye regjeringen vil utrede muligheten for å trekke fra utgifter til oppussing, ombygging, tilbygg m.m. Pusser du opp for 50.000 kroner, vil det bety mye i spart skatt. Men det er ikke sagt når dette eventuelt skal gjelde fra og hvilken skattesats du kan trekke fra.

Tenk deg om hvis du skal selge et hus med boplikt som kommer til å bli mye mer verdt hvis boplikten opphører. De blåblå ønsker å fjerne boplikten, men det er ikke sikkert at de får flertall for det i Stortinget.

Tenk deg om før du kjøper varmepumpe, etterisolerer eller foretar annen energiøkonomisering. Solberg-regjeringen ønsker skattefradrag for slike investeringer.

Endringer i bilavgiften

Bilavgiftene vil gå ned 12,5 prosent. Noen biler vil bli svært mye billigere. For eksempel vil en Audi A6 diesel med en motor på 2967 cm3 bli 150.000 kroner billigere, mens en Toyota Yaris 1.5-75 Hybrid vil bli 4.200 kroner dyrere. Endringene avhenger av utslipp og vekt.  Hvis du vil beregne avgifter selv på grunnlag av de nye reglene, kan du gå inn på regjeringens bilavgiftskalkulator på adressen: www.statsbudsjettet.no/Statsbudsjettet-2014/Bilkalkulator/

Mer fra Dagsavisen