Innenriks

Beslagla 30.000 hos Eirik Jensen

KORRUPSJONSSAKEN: Politiet har beslaglagt 30.000 kroner hjemme hos korrupsjonssiktede Eirik Jensen. Det var Jensen selv som fortalte Spesialenheten hvor pengebeløpet lå.

Den 4. april i år skrev Dagsavisen at politiet skal ha beslaglagt en halv million kroner hjemme hos Eirik Jensen. Både Liv Øyen i Spesialenheten for politisaker og Jensens forsvarer, Jens Ove Hagen, sier at beløpet er feil. Det er også det som er årsaken til at Hagen nå går ut med den faktiske summen på 30.000 kroner.

- Bakgrunnen er at jeg vil det skal komme tydelig fram at beløpet på 500.000 kroner er riv ruskende galt. Dette er det verste eksempelet på uriktige påstander som har kommet mot min klient, sier Hagen til VG og fnyser av Dagsavisens påstått «informerte kilder».

MC- og bilsalg

Ifølge Hagen har Jensen ikke problemer med å redegjøre for de 30.000 kronene; de kommer fra kjøp og salg av motorsykler som Jensen har pusset opp.

- Det er heller ikke en sum det er unaturlig å ha i hjemmet sitt, sier Hagen.

Det har ifølge Hagen og Øyen ikke vært gjennomført hemmelig ransaking hjemme hos Jensen før Spesialenheten overtok etterforskningen av saken, slik Dagsavisen skrev 4. april.

Dagen før Dagsavisen publiserte artikkelen, ble advokat Jens Ove Hagen flere ganger kontaktet på telefon og sms. Han ble helt konkret bedt om å kommentere opplysninger om kontantbeslag og hemmelig ransaking. Han besvarte aldri henvendelsene.

Da artikkelen sto på trykk, tok Spesialenhetens sjef, Jan-Egil Presthus, kontakt med Dagsavisen og sa at opplysningene var gale. Verken Presthus eller Liv Øyen følte behov for, eller ville la seg sitere på noe som helst. Tre uker etter, da Jensen fikk forlenget varetektsfengslingen 23. april, lot Øyen seg likevel sitere og intervjue.

- Det tvang seg vel fram etter fengslingsmøtet. Alle saker har en dynamikk i seg. Jeg mener at Dagsavisen kunne «erfart» at opplysningene ikke var korrekte uten å sitere Spesialenheten, sier Presthus til Dagsavisen i dag.

Beklagelig

- Det er beklagelig at vi har trykket feil beløp i denne saken, slik advokat Hagen sier til VG, sier Dagsavisens sjefredaktør Eirik Hoff Lysholm.

- Jeg vil presisere at vi har forsøkt å få Eirik Jensens advokat og Spesialenheten for politisaker til å konkretisere hva som var feil i vår reportasje. Begge parter fikk mulighet til å uttale seg både før og etter publisering. Overfor oss avviste de dessverre muligheten til å rette opp beløpet med én gang. Vi visste ikke om de ville bestride at det var funnet et kontantbeløp, om de mente kontantbeløpets størrelse var feil, eller om tidspunktet for funnet ikke var korrekt. Derfor måtte vi i første omgang nøye oss med en generell presisering og beklagelse. Når vi nå vet at kritikken består i at kontantbeløpet ifølge advokaten var vesentlig lavere enn det våre kilder hevdet, beklager vi det selvsagt, sier Lysholm.

Advokat Jens Ove Hagen mener at Dagsavisen har brutt god presseskikk ved ikke å ettergå en kildes troverdighet, og har ifølge VG klaget avisen inn for Pressens Faglige Utvalg.

nina.johnsrud@dagsavisen.no

Dagsavisen beklager Eirik Jensen-påstander

Dagsavisen beklager tre påstander i vår reportasje om den korrupsjonssiktede politimannen Eirik Jensen 4. april:

1. Det er ikke riktig at Spesialenheten for politisaker skal ha gjennomført en hemmelig ransaking hos Eirik Jensen tre-fire dager før Gjermund Cappelen ble arrestert 19. desember 2013.

2. Det er heller ikke riktig at Spesialenheten for politisaker fant en halv million i kontanter, og fotograferte både penger og våpen, men ikke tok det med seg – for ikke å vekke Jensens mistanke.

3. Det er galt at et pengebeslag på 500.000 kroner skal være en del av korrupsjonssaken som etterforskes av Spesialenheten for politisaker.

Denne beklagelsen er publisert 20. mai 2014.


Mer fra Dagsavisen