Innenriks

Beskylder Skei Grande for løgn

TORDNER: Frp-nestleder Per Sandberg mener KrF og Venstre blir frekkere og frekkere og at de prøver å legge lokk på Frp ved å anklage ham for avtalebrudd.

Frp-nestlederen er for fullt tilbake i manesjen. Nå slår han tilbake mot det han mener er løgn fra Venstre-leder Trine Skei Grande fra Stortingets talerstol og en økende frekkhet fra Venstre og KrF.

- Forbanna bløff!

Rabalderet startet i Stortingets spørretime denne uka, der Sandbergs utspill om folkavstemning om innvandring ble tema.

Venstre ville vite om justisminister Anders Anundsen (Frp) støttet Sandberg i at det burde gjennomføres folkeavstemning om hvorvidt dagens innvandring skal fortsette. I avtalen mellom regjeringen og Venstre og KrF står det nemlig at Norge skal sikre utlendinger også utenfor EØS tilgang til det norske arbeidsmarkedet og at Norge skal overholde internasjonale forpliktelser om å ta imot flyktninger.

- Representanten Per Sandberg sa at han ikke representerer avtalen han selv har signert, men kun Fremskrittspartiets program. Det er jo greit å få avklart at man har gått bort ifra den. Men det er da viktig å få avklart at Frps statsråder representerer samarbeidserklæringen, sa Venstre-leder Trine Skei Grande fra Stortingets talerstol.

Det irriterer Frp-nestlederen.

- Trine Skei Grande løy da hun sa at jeg på NRK hadde sagt at jeg har gått bort fra samarbeidsavtalen. Det er jo en forbanna bløff! Det jeg sier, er at jeg har en rolle som nestleder i Fremskrittspartiet hvor jeg skal ivareta den politikken vi vedtok på landsmøtet i fjor, sier Sandberg.

Han viser til at folkeavstemning ikke var et tema verken i regjeringsplattformen eller samarbeidsavtalen. Han mener derfor det blir feil å framstille dette som et avtalebrudd.

- Mer og mer frekk

- Dette er en frekkhet jeg ser mer og mer av. Både fra Venstre og KrF. De tar på seg en kongerolle og skal styre meninger og ytringer fra Fremskrittspartiet for å legge lokk på oss. Det aksepterer jeg aldri. Det tror jeg KrF vet, og det tror jeg Venstre vet. Det vet Siv. Det vet Erna. Dette vil vi aldri akseptere, understreker Sandberg.

- Hva gjør dette med samarbeidsklimaet?

- Ja, det får du spørre Venstre og KrF om. Jeg har aldri før nå uttalt meg negativt om Venstre og KrF. Nå gjør jeg det.

Han understreker samtidig at Frp skal ivareta samarbeidsavtalen.

- Hvis de tror den samarbeidsavtalen og den regjeringsplattformen er all politikk i Norge, så er det en total skivebom. Det er mer politikk utenfor avtalen og plattformen enn innenfor. Det er særlig politikken utenfor vi må profilere oss på, understreker Sandberg.

- Liker det ikke

Grande avviser at hun har anklaget Frp-nestlederen for avtalebrudd.

- Men jeg registrerer at en jeg har sittet og forhandlet med, sier forskjellige ting ut fra hvilket rom han er i. Det liker jeg ikke, sier Grande til Dagsavisen.

Venstre reagerer på hvordan Sandberg setter innvandring opp mot velferd i sitt forslag om folkeavstemning. Det er her partiet mener Sandberg bryter med formuleringer i avtalen om innvandring som et gode for samfunnet.

- Hvis dét blir logisk vanskelig for ham, så har vi et intelligens-problem her, sier Venstres Abid Raja.

Han synes temaet for Sandbergs folkeavstemning er «teit».

Fungerende partileder Dagrunn Eriksen i KrF mener Sandberg bør tenke gjennom språkbruken sin.

- Først fikk vi høre at vi hadde spist for mye ribbefett og fått for mye Møllers tran, nå er vi frekke og kongeaktige. Kan jeg få noen eksempler snart, undrer Eriksen.

- Sur og grinete

Sandberg mener han like godt kan trekke seg tilbake som nestleder om han skal følge pipa til Venstre og KrF.

- At de ikke liker at Frp snakker om innvandringspolitikk, har jeg visst i 100 år. Men det at de bruker disse avtalene vi har som en brekkstang for at vi skal holde kjeft. Da bommer de, altså, sier han.

Han mener sentrumspartiene må akseptere det om Frp fremmer forslag om folkeavstemning ved kommunevalget i 2015. Han mener heller ikke denne typen utspill vil kunne påvirke stemningen i asylforhandlingene som nå pågår.

- Det påvirker ikke våre forhandlingsdeltakere. Venstre og KrF holder på sånn hele tida, for at vi skal holde kjeft. Fordi de blir sure og grinete. Hvis de synes at dette påvirker forhandlingene, så har de et problem, altså, slår Sandberg fast.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen