Innenriks

– Bergenspolitiet burde skamme seg

Politiet i Hordaland får krass kritikk for å ikke ha tatt korrupsjons­anklagene mot Trude Drevland mer på alvor tidligere.

Bilde 1 av 2

Av: Marie Melgård og Sofie Prestegård

I går kom hastemeldingene om at politiet i Hordaland tar ut siktelse for grov korrupsjon mot Bergens avtroppende ordfører, Trude Drevland og mot havnesjef i Bergen, Inge Tangerås.

– Vi har valgt å gå ut og bekrefte dette i dag både av hensyn til de involverte og av hensyn til etterforskningen, sier leder for økonomiavdelingen, Frode Karlsen.

Hodepine

Drevlands forbindelse til rederiet Viking Cruise har blitt en hodepine for Drevland selv, for Høyre og politiet i Bergen.

I juni ble det avslørt at Drevland hadde reist på sponset tur til Venezia for å sjøsette skipet «Viking Star». Flytur i privatfly og opphold på luksushotell var betalt av cruisereder Torstein Hagen. Etter Venezia-turen jobbet hun hardt hjemme: På oppfordring fra Hagen, tok Drevland kontakt med næringsminister Monica Mæland og argumenterte for at Viking Cruise skulle få registrere sine skip i Norsk internasjonalt skipsregister (NIS). Regelverket ble til slutt endret.

Politiet ble koblet inn. Ifølge Bergens Tidende brukte de én dag på å konkludere og saken ble henlagt. Etter nye avsløringer i BT, krevde statsadvokaten midt under valgkampen, en ny gransking. I går tok altså politiet ut siktelse.

– Hun ble overrasket, samtidig som hun har forståelse for at politiet har behov for å hente bevis som kan tale både for og mot skyld, sier Drevlands forsvarer, John Christian Elden til TV 2.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Forbannet Aarebrot

– Jeg har selvfølgelig, som alle andre bergensere, en følelse av intens tristhet i dag. Vi kjenner til at Drevland har hatt en forferdelig vanskelig familiesituasjon. Men de jeg er virkelig er forbannet på, er politiet i Bergen, sier valgforsker Frank Aarebrot og utdyper:

– De henla saken etter bare timers gransking. De som var ansvarlige for henleggelsen burde få sparken. Å henlegge en sak mot ordføreren som er på valg, lukter i hvert fall korrupsjon. Til slutt ble det altså statsadvokatembetet som måtte presse dette gjennom. Det er helt forbausende med tanke på den kritikken politiet i Bergen har blitt møtt med den siste tida. Bergenspolitiet burde skamme seg, sier Aarebrot.

– Sterk kritikk av politiet

Advokat Frode Sulland deler Aarebrots syn:

– Et krav om gjenåpning av etterforskning av en sak fra statsadvokaten er en ganske sterk kritikk av politiet. At Hordaland-politiet henla saken mot Drevland etter bare så kort tid er ganske uvanlig. Henleggelser etter så kort tid skjer vanligvis bare i saker av svært bagatellmessig karakter, hvor man av kapasitetsmessige hensyn ikke finner grunn til å bruke tid på det. En sak med påstand om grov korrupsjon hos en høyprofilert folkevalgt, det er noe man må ta på største alvor og ikke bare legge bort, sier Sulland til Dagsavisen.

Når Dagsavisen forsøker å få et tilsvar fra Hordaland-politiet henviser de til påtalemyndighet i saken, som viser videre til statsadvokatembetet, ved førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen. Han vil ikke si annet enn at det var han som ba politiet etterforske saken likevel og at slikt ikke skjer så ofte.

Sjelden sak

Aarebrot mener man må tilbake til Lorentzen-saken for å finne en tilsvarende skandale i norsk politikk. I 1985 avslørte BT at kommunalråd Jens Lorentzen hadde solgt datamaskiner fra eget firma til Bergen kommune. Kommunen frikjente Lorentzen, men juni samme år ble han arrestert, sikta for å ha mottatt 50.000 kroner for å ha skaffa skjenkerett til en restaurant.

– Dette er sjeldent. Men jeg vil minne om at Drevland er siktet, ikke tiltalt eller dømt.

Også statsviter ved Universitetet i Stavanger Svein Tuastad mener korrupsjonssaker som dette, tilhører sjeldenhetene.

– Vi har sett to typer skandaler de siste årene: saker som er ganske langt fra korrupsjon som stabburssaken med Åslaug Haga, og sexskandalene. Sist gang vi så en alvorlig korrupsjonssak var Lorentzen-saken, mener Tuastad.

LES KOMMENTAREN: Høyrevinden har snudd

Følger nøye med

Mælands rolle i saken er foreløpig uklar.

– Vi registrerer at Drevland er siktet for korrupsjon, og følger utviklingen i saken nøye, sier leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Martin Kolberg.

Høyre sentralt sier det er for tidlig å kommentere saken.

– I første runde er det viktig for oss å ta vare på en kollega som er i en vanskelig situasjon, sier Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal til NTB.

I en mail til Dagsavisen skriver kommunikasjonssjef Trond Viken i Nærings- og fiskeridepartementet (NDF) følgende: «Verken Nærings- og fiskeridepartementet eller næringsministeren har blitt kontaktet av politiet om denne saken. Dersom det skulle komme en slik henvendelse, vil politiet selvsagt få svar.»

Mer fra Dagsavisen