Innenriks

Bergens-ordfører Trude Drevland siktet for korrupsjon

Politiet har siktet både Bergen-ordfører Trude Drevland og havnedirektør Inge Tangerås for grov korrupsjon i forbindelse med «cruise-saken».

Av Birgitte Iversen

Politiet i Hordaland sier at det foreløpig dreier seg om en teknisk siktelse for å sikre bevis.

Det var Bergens Tidende som fredag først meldte at både Trude Drevland og havnesjef Inge Tangerås er siktet for grov korrupsjon. Politiet i Hordaland ønsket ikke å bekrefte opplysningene, men valgte til slutt å bekrefte siktelsen under en pressekonferanse fredag ettermiddag.

– Vi har valgt å gjøre det av hensyn til de involverte og av hensyn til etterforskningen.

Han beskrev samtidig siktelsen som «forholdsvis udramatisk».

– Vi ønsket å gå til retten for å be om tvangsmidler, og da blir status endret automatisk. Men vi mener ingen ting om skyld. Dette kan like godt resultere i at vi konkluderer med at det ikke er begått straffbare forhold, uttalte Karlsen.

Han sier ønsket om å be om få rettens medhold i å ta beslag, er gjort ut fra en totalvurdering av saken.

Paragrafene de to er siktet etter, har en strafferamme på ti år.

Taus om reder

Bergens Tidende har tidligere skrevet at Bergens-ordføreren har slettet og ikke arkivert flere eposter fra hennes korrespondanse med rederiet Viking Cruise.

Karlsen ville ikke svare på om det er denne epost-korrespondansen politiet nå ønsket å sikre seg. Han ville heller ikke svare på om reder Torstein Hagen eller andre aktører også er siktet i saken.

Hagen står sentralt i den pågående korrupsjonssaken. Rederen hentet Høyre-ordføreren og hennes sønn, samt havnesjef Inge Tangerås, i et privatfly for at de skulle delta på sjøsettingen av et av hans nye skip i Venezia i juni i fjor. I Venezia ble de innkvartert på et luksushotell på Hagens regning.

Drevland og familien fikk videre et to dagers-cruise i Norge av Hagen. Drevland takket også ja til et ukecruise til en verdi av 100.000 kroner fra Istanbul til Venezia til høsten med sin venninne Marit Warncke, som leder Bergen Næringsråd. Drevland avlyste reisen etter at pressen begynte å skrive om saken.

Det er avdekket at Drevland har skrevet brev på vegne av rederiets interesser både til næringsminister Monica Mæland (H) og til fylkesmannen i Hordaland.

Avviser skyld

Drevlands advokat John Christian Elden sier til TV 2 at Drevland «står 100 prosent på at hun ikke har gjort noe galt».

– Hun ble overrasket over siktelsen, samtidig som hun har forståelse for at politiet har behov for å hente bevis som kan tale både for og mot skyld, sier Elden.

Havnedirektør Inge Tangerås avviser også anklagene.

«Inge Tangerås stiller seg uforstående til at reisen til verftet i Venezia i forbindelse med sjøsettingen av skipet, og reisen fra Bergen til Oslo etter dåpen av skipet, skal være straffbare», heter det i en pressemelding fra Bergen og Omland havnevesen (BOH). Tangerås ble fredag suspendert fra sin stillingen.

Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal sier til NTB at partiet forholder seg til etterforskningen og mener det er for tidlig å kommentere saken.

– I første runde er det viktig for oss å ta vare på en kollega som er i en vanskelig situasjon, sier Ryssdal. (NTB)

Mer fra Dagsavisen