Per Sandberg (Frp) vekker sterke reaksjoner med sine forslag om bistandskutt i ei tid med stor uro i verden. Her er afghanske flyktningbarn i et fattig område utenfor Islamabad i Pakistan. FOTO: MUHAMMED MUHEISEN/NTB SCANPIX

Ber sentrum om bistandsforlik

BUDSJETT: Per Sandberg (Frp) varsler kraftig kutt i norsk bistand. Anniken Huitfeldt (Ap) inviterer sentrum til et forlik for å redde bistandsprosenten.

- Vi må slutte å snakke om bistandsprosenten. Vi skal være opptatt av å bruke bistandspengene rett, ikke om vi bruker én prosent av brutto nasjonalinntekt, sa Frp-nestleder Per Sandberg til Vårt Land i går.

Under budsjettkampen i Stortinget i fjor kjempet KrF og Venstre med nebb og klør for at den blåblå regjeringen ikke skulle redusere bistandsandelen på én prosent av Norges bruttonasjonalinntekt - våre samlede inntekter. Nå kan det se ut som at de må kvesse klørne igjen.

 

Bistandsbombe

Sandberg, som er bistandspolitisk talsperson for Frp på Stortinget, varsler massive endringer. Han vil kutte kraftig i antall land som får norsk bistand - ned fra 116 til 60-70 land, og varsler at bistandsprosenten ikke er fredet lenger. Det gjør han en knapp uke før regjeringen har sin siste budsjettkonferanse før framleggelsen i høst. Samtidig holder Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt ut en hånd til samarbeidspartiene.

- Foran stortingsvalget i fjor sa Knut Arild Hareide at bistand er den viktigste saken for KrF, sier Huitfeldt. Hun mener Sandbergs bistandsbombe i Vårt Land, samt budsjettendringene i fjor, viser at tilfellet ikke er det samme for Frp.

- De beholdt ikke bistandsprosenten da heller, og den måtte forhandles på plass av sentrumspartiene i Stortinget, minnes Huitfeldt.

 

Forlik

Dermed ser Arbeiderpartiet sitt snitt til å invitere til et forlik om bistandsprosenten.

- Knut Arild Hareide avviste først et forlik om at en prosent av BNP skal gå til bistand. Det var i orden, mente han. Nå viser Sandbergs utspill at det overhodet ikke er i orden. Jeg mener det er god grunn for Hareide til å vurdere mitt tilbud igjen. Det er i KrFs interesse, også fordi de kan bruke forhandlingsmakten sin på andre saker.

Det mener hun også er i Venstre og Trine Skei Grandes interesse.

- Jeg kan ikke skjønne annet enn at det også skal være i hennes interesse å si ja til dette, for å styrke hennes posisjon inn i budsjettforhandlingene, sier Huitfeldt.

 

Ulogisk

KrFU-leder Emil André Erstad karakteriserer oppslaget med Sandberg som useriøst.

- Frp har gjentatt en retorikk om at en må gi humanitær bistand framfor å ta imot flere flyktninger fra Syria. Da henger det ikke på greip når nestlederen i partiet nå går ut og sier at han skal kutte i bistanden, sier Erstad.

Han blir svært overrasket om dette er regjeringens politikk.

- Statsminister Erna Solberg (H) har lovet å ikke røre bistandsprosenten. Det gjorde hun på et møte i februar i år og jeg håper hun fortsatt står ved det, sier Erstad.

Han frykter at KrF nå må begynne bak startstreken når budsjettforhandlingene starter i Stortinget i høst.

- Heldigvis vet vi at det er bred politisk enighet om å beholde bistandsprosenten, og Huitfeldts tilbud viser at vi vil få det til også neste år, selv om Frp og Per Sandberg skulle mene noe annet.

sofie.prestegard@dagsavisen.no