Innenriks

Ber om svar fra justisministeren

UTVISES: Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) har bedt justisministeren redegjøre for utvisningen av Marias mor.

Nå har Andersen sendt et skriftlig spørsmål til justisminister Anders Anundsen (Frp), hvor hun ber om svar på hvorfor en norsk statsborger i praksis blir utvist av landet.

Bedt om svar

- Norske borgere kan etter norsk lov ikke utvises. Dette må være et prinsipp som ikke fravikes. Barn trenger særlig beskyttelse fordi de selv ikke kan lastes for foreldrenes handlinger, sier Karin Andersen til Dagsavisen.

- Utlendingsmyndighetenes praksis viser at det kan oppstå saker der barn som er norske statsborgere i praksis blir utvist som følge av at foreldre med alt omsorgsansvar blir utvist. Hvordan vil statsråden sikre at norske barn i praksis ikke blir utvist fra Norge?, spør Karin Andersen.

Hull i loven

Dagsavisen har flere ganger skrevet om tre år gamle Maria, som er født i Norge, har norsk far og er norsk statsborger. Men som i praksis utvises av landet, siden moren ikke får oppholdstillatelse i Norge.

Saken var oppe i Oslo tingrett i forrige uke, og mandag kom dommen, som stadfestet at moren skal kastes ut.

- Det må være et hull i loven. Og den må tettes. Dette her ivaretar åpenbart ikke Marias interesser, sier Andersen.

- Derfor har jeg spurt statsråden skriftlig for å få kartlagt om lovverket tar høyde for en slik situasjon som vi nå ser med Maria og hennes mor. Noe jeg er veldig usikker på at det gjør, mener stortingsrepresentanten.

Maria er lykkelig uvitende om hvilket drama hun er en del av. For moren er det uaktuelt å skilles fra datteren. Og blir hun utvist til Kenya, følger datteren med. Til en høyst usikker framtid.

- Vi kan ikke ha regler som gjør at norske barn blir utvist, sier hun.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen