Innenriks

Ber om strafferabatt for voldstiltalte tsjetsjenere

– Jeg har ikke gjort noe galt og føler ikke at jeg behøver å gjemme meg, sier tiltalt 24-åring.

Allerede i innledningsforedraget ba aktor om strafferabatt for dem som hadde valgt å samarbeide med politiet etter angrepet.

Den 24. juli i sommer gikk mellom 40 og 60 menn til angrep på kurdere inne i asylmottaket i Våler i Østfold. En av de tiltalte tsjetsjenske mennene under straffesaken i Moss tingrett sitter derfor i varetektsfengsel av hensyn til sin egen sikkerhet.

– Politiet er kjent med at det er betydelig frykt innad i det tsjetsjenske miljøet. Det skal være framsatt trusler som kan få påvirkning i saken. De som har valgt å tilstå, skal ha honnør dette, sa politiadvokat Kåre Solvoll.

Erkjente delvis

23 personer måtte fraktes til legevakt eller sykehus etter at de fikk skader fra slag og kniver som ble brukt da tsjetsjenske menn gikk til angrep på beboere i mottaket i Våler i Østfold klokka 23 på kvelden den 24. juli i år. Flere enn 40 personer ble siktet, og over 20 personer er tiltalt for legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter.

Av de sju tiltalte i det første rettsoppgjøret etter angrepet, erkjente tre delvis straffskyld etter tiltalen om legemsbeskadigelse eller legemsfornærmelse mot 17 personer. De fire andre nektet skyld.

En av de tiltalte tsjetsjenerne forklarte i retten at det var helt tilfeldig at han var med. Han har erkjent straffskyld for medvirkning, men nekter for å planlagt å være med på angrepet.

I retten forklarte 21-åringen fra Grozny at han bor på Lillehammer, men at han sammen med kamerater var i Oslo den 24. juli for å overføre penger til utlandet. Utenfor Oslo Sentralstasjon møtte de andre landsmenn som var opprørte over at to tsjetsjenske kvinner var blitt slått av kurdiske menn i Nordbybråten asylmottak, men at politiet ikke hadde gjort noe med forholdet.

– Slo våre kvinner

– De hadde slått våre kvinner. Hvis ikke politiet ville gjøre noe, så måtte vi gjøre noe selv. De hadde jo slått dem, forklarte 21-åringen i retten.

Sammen med flere andre reiste 21-åringen mot asylmottaket i Østfold, ifølge forklaringen for å få mer kunnskap om hva som hadde skjedd.

– Det ble sagt at vi skulle angripe kurderne. Andre var imot og sa at vi skulle demonstrere til politiet kom, sa 21-åringen.

Han fortalte videre at han ikke kunne avslå å kjøre til asylmottaket ettersom han ikke ville framstå som feig eller redd.

Sto fram

Av de sju valgte bare én å la seg fotografere og intervjue da saken startet mandag. 24 år gamle Ruslan Khalidov erkjenner at han var ved asylmottaket i Østfold da angrepet mot kurderne fant sted og har forklart seg i avhør, men nektet straffskyld da rettssaken startet.

– Jeg har ikke gjort noe galt og føler ikke at jeg behøver å gjemme meg, sier Khalidov gjennom sin advokat Bjørn Haugen.

24-åringen går på krykker, og grunnen til at han nekter straffskyld er at han er uenig med påtalemyndigheten som har tiltalt ham for psykisk medvirkning da angrepet skjedde. Dette er han uenig i fordi han befant seg på utsiden av asylmottaket da slåssingen skjedde.

Mer fra Dagsavisen