Innenriks

Ber om samfunnsansvar

Unio-leder Anders Folkestad ber bankene vise samfunnsansvar ved å kutte rentene til kundene.

Sentralbanken overrasket alle da de i går satte ned styringsrenta. Nå krever Unio-leder Anders Folkestad at bankene viser samfunnsansvar og setter den ned. Dette er til forbrukernes beste, mener han.

- Vi vet at bankene ikke er så veldig entusiastisk innstilt til et rentekutt i utlånsrenta, men norske banker har en god inntjening som tilsier at de tar samfunnsansvar. Bankene bør heller ikke glemme at det ikke er så lenge siden de ba storsamfunnet om hjelp, sier han.

Folkestad er også av den oppfatning at et rentekutt vil bidra til å hjelpe næringslivet. Et eksempel på dette er den svekkede kronekursen som man allerede i går begynte å se tendenser til.

- Men denne renteøkningen vil ikke ha den ønskede effekten om ikke bankene følger opp med en reduksjon i sine egne renter. Derfor mener vi det er viktig at signalet fra Norges Bank følges opp også i banksektoren, sier han.

Balanserende hensyn

En bekymring ved å sette ned utlånsrenten er at boligprisene i et allerede overopphetet boligmarked kan bli satt ytterligere opp. Denne bekymringen bedyrer Folkestad at Unio har tatt hensyn til i sitt krav om at rentene må ned.

- Boligprisene var noe også Norges Bank tok hensyn til i sin rentebeslutning. De mente at andre hensyn veide tyngre, og på samme måte mener vi at hensynet til forbrukerne og næringslivets beste teller tyngst, sier Folkestad.

Setter ikke opp renta

I forkant av gårsdagens rentebeslutning vedtok Fokus Bank å sette opp renta. Den samme beslutningen har storbanken DNB ikke tatt. De velger å se an prisen på penger i markedet før de bestemmer seg for om forbrukerne kan nyte godt av en lavere lånerente.

- Utlånsrenta er avhengig av hvor mye det koster for oss å låne penger av andre banker. Den prisen er igjen avhengig av både pengemarkedsrenten og risikopåslaget. Det er særlig sistnevnte som har gjort det dyrt å låne penger i det siste, forklarer informasjonsdirektør Thomas Midteide.

Det er imidlertid tendenser til at risikopåslaget, som avhenger av den tilliten europeiske banker har til hverandre, nå ser ut til å bli lavere, sier han.

martin.moland@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen