Innenriks

Ber om rentekutt

Norsk Industri vil ha renta kuttet fra 1,75 til 1,50 prosent. Slik vil de hindre industridød.

Årsaken til at organisasjonen ønsker seg et rentekutt ved neste rentemøte er at de håper at dette vil svekke kronekursen. Den norske kronen har styrket seg i forhold til både euro og dollar den siste tida. Konsekvensen av dette er at industrien får mindre igjen for pengene sine enn før, samtidig som det kan bli mindre attraktivt for utenlandske bedrifter å kjøpe varer fra norske eksportbedrifter. Det bekymrer Norsk Industri, som nå ber sentralbanken om å kutte styringsrenten ved første mulige korsvei. I første omgang mener de at den bør kuttes med et kvart prosentpoeng, fra 1,75 til 1,50.

- Vi tror det er viktig å vise at den norske kronen ikke er fullstendig trygg for det som skjer i omverdenen. Det signalet bør komme gjennom et kutt i styringsrenta. Dette vil forhåpentligvis føre til en lavere kronekurs, sier direktør for bransje- og industripolitikk i Norsk Industri, Knut E. Sunde.

- En komplisert øvelse

Sunde erkjenner at kronekursen er avhengig av flere faktorer, og at det å regulere den derfor er en komplisert øvelse. Han mener derfor at rentepolitikken er det eneste reelle alternativet for å svekke kronekursen.

- Dette er i stor grad et spørsmål om tre forhold: Oljepris, internasjonalt kaos og rentenivået. De to første er det helt umulig å helgardere seg mot gjennom rente- og pengepolitikk. Da er det rentepolitikken vi står igjen med, sier han.

Ikke bekymret

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities mener industrien overdriver frykten for høy kronekurs. Han peker på at kronekursen i dag ikke er rekordhøy. Samtidig mener han det er feil å sammenligne med årene 2002 og 2003, da den norske økonomien mistet tusenvis av industriarbeidsplasser som følge av at den norske kronen ble stadig sterkere og sterkere.

- Den gang hadde vi en mye større renteforskjell i forhold til resten av Europa. Renteforskjellen var den gang på hele 4,5 prosentpoeng. Nå er den bare på 0,8 prosentpoeng. Det gir sentralbanken veldig lite rom for å bruke renten til å svekke kronen, sier Andreassen.

Han mener også at den norske kronen er fortjent sterk, og at grunnen til den sterke kronekursen er at norsk økonomi i de aller fleste sektorer går langt bedre enn i landene rundt. Derfor ser han ikke noe umiddelbart behov for å svekke kronekursen gjennom å sette ned styringsrenta på det neste rentemøtet.

- Vi har en økonomi som fortjener den sterke kronekursen. Ting går greit, og også i den tradisjonelle industrien ser man at den store oppbremsingen for norske bedrifter i Europa er over. Jeg tror at Norsk Industri her roper ulv uten at det nødvendigvis er noen god grunn til det, sier han.

martin.moland@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen