Innenriks

Ber om norske våpen

KAMPEN MOT IS: - Vi ber om to ting: at Norge yter humanitær hjelp og at Norge sender våpen til Kobani, sier Roja Darian.

I går ettermiddag var Darian, som er leder av The Independent Kurdish Women‘s Rights Organization, sentral da flere hundre kurdere demonstrerte utenfor Utenriksdepartementet og senere den amerikanske ambassaden i Oslo.

Krigere uten våpen

- Våre brødre, søstre, barn og eldre i Kobani er i en veldig vanskelig situasjon. Når som helst kan IS ta over byen. IS har avanserte og moderne våpen. Vi har flere tusen som kan krige mot IS, men vi mangler våpen. Derfor ber vi den norske regjeringen om både militær og humanitær hjelp, sier Darian.

Også Oslo Ap, anført av fylkeslagets leder, Jan Bøhler, var representert under demonstrasjonen.

- Vi har ikke vært med på de tidligere demonstrasjonene som kurdere har gjenomført i Oslo, men nå ville vi vise at vi støtter deres kamp mot terror og IS, sier Bøhler.

Folkemord

- Norge må gjøre mer for å presse fram en FN-aksjon mot IS i Kobani. Ved en slik aksjon må vi bidra med alt det kan være aktuelt å stille opp med. Vi kan ikke bare nøye oss med humanitær innsats etter at kampen om Kobani er over, fortsetter han.

- Hva tror du kan skje?

- Når vi ser hvordan IS har massakrert befolkningen på grusomme måter andre steder, har kurderne grunn til å frykte folkemord i Kobani, svarer Bøhler.

Demo mot bombing

Han tror et stort flertall i Norge er av samme oppfatning som ham.

Likevel ble det omtrent samtidig gjennomført en demonstrasjon mot den pågående amerikanske bombingen av IS-terroristene i Irak og Syria, utenfor Stortinget. Både Heikki Holmås (SV) og Bjørnar Moxnes (Rødt) holdt appeller.

Fredsinitiativet mener at bombingen vil kunne føre til økt rekruttering til IS. Samtidig påpekes det at FN ikke har godkjent bombingen. En bedre måte å svekke IS på vil være å kvele finansieringen av terrornettverket, mener Fredsinitiativet. Fredsinitiativet mener det vil være galt av Norge å bidra militært. I stedet bør Norge trappe opp den humanitære støtten, er oppfatningen.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen