Innenriks

Ber om etisk turisme

Professor i samfunnsgeografi Kristian Stokke oppfordrer turoperatørene til å vise samfunnsansvar nå som de har begynt å selge nordmenn feriereiser til i Myanmar.

Reisemålet Myanmar blir stadig mer populært blant mange vestlige turister, men fortsatt er det mye turoperatører som Star Tour må passe seg for om de ikke ønsker å støtte det militære eks-regimet økonomisk. Professor i samfunnsgeografi Kristian Stokke ved Universitetet i Oslo oppfordrer reisegigantene til å satse på den lokalt forankrede turismen i Myanmar. Han oppfordrer de til å nøye vurdere om de skal bruke hoteller som ligger i de store majoritetsområdene i Myanmar.

- Om en først og fremst benytter seg av en turisme som er knyttet til hoteller og annet i de store byene er risikoen stor for at man på eiersiden vil finne en tilknytning til det politiske regimet, forklarer Myanmar-forskeren.

Han understreker at det ikke finnes noen særlig sterk privat sektor i Myanmar. Dette vil si at det kan være vanskelig å finne noen som mangler denne tilknytningen til det militære eks-regimet.

- Derfor vil jeg anbefale de stor turoperatørene å satse på en mer lokalt forankret turisme, som ikke bare benytter seg av de store turisthotellene. Sjansene er da større for at man vil støtte den politiske opposisjonen, ikke det militære regimet, sier han.

Sterkt regime

Stokke understreker at det tidligere militærregimet fortsatt står sterkt i det politiske landskapet i Myanmar. De har stor militær makt, og har mulighet til å begrense den videre reformprosessen i landet, mener han.

- Det militære regimet har stor makt i egenskap av at de har forsvaret på sin side, samt at de har store økonomiske ressurser. Dette kan selvsagt gjøre at de kan begrense reformprosessen, om de finner at det ikke er i deres interesse å fortsette den, sier professoren.

Han mener bildet av hvorvidt det er tilrådelig å arrangere gruppeturer til Myanmar er blitt mer komplisert de siste årene.

- Før var bildet veldig enkelt, og det var boikott som var hovedlinja. Nå er det fokus på at vi skal ha et økonomisk engasjement, men jeg tror det er viktig for turoperatørene at de lytter til den burmesiske opposisjonsbevegelsens råd omkring hva slags turisme og økonomisk engasjement man ønsker seg, sier han.

- Tar ansvar

Star Tour er en av turoperatørene som det siste året har arrangert turer til Myanmar. De satser på en turisme basert på små grupper, og såkalt kulturturisme, der man forsøker å komme den lokale kulturen under huden.

- Slik jeg oppfatter Aung San Suu Kyi og de som støtter hennes linje ønsker de seg mye mer kulturturisme enn det de har i dag. Derfor satser vi på små grupper, med spesialguider, slik at de reisende så langt som mulig kan lære å kjenne den lokale kulturen, forklarer kommunikasjons - og markedsdirektør i Star Tour, Lena S. Pettersson.

Også Star Tour kjenner til utfordringene med et næringsliv som har både tette og indirekte bånd til det militære regimet. Turoperatøren forsøker så langt som mulig å unngå hoteller og andre bedrifter de vet har tette bånd til regimet.

- Vi prøver så langt som mulig å benytte oss av private bedrifter uten bånd til regimet, selv om dette for eksempel er umulig når det gjelder innenlandske flyselskap, sier hun.

Vil «drukne i normalitet»

Pettersson understreker at Star Tour vil fortsette sin reisevirksomhet til Myanmar. Det oppfatter hun som en viktig del av reformene som foregår.

- De fleste diktaturer i en reformprosess trenger å bli «druknet i normalitet» for å bevege seg framover. Det håper vi også blir resultatet i Myanmar, sier hun.

martin.moland@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen