Janne Bjørklund fikk påvist kols for 13 år siden. Rundt 280.000 nordmenn har kols uten å vite det.

Ber om dyrere røyk

RØYKING: LHL er bekymret for Frps ønske om lavere avgifter og større kvoter 
på tobakk, og ber vår nye regjer­ing om å heller øke avgiftene. Ikke prisen 
som avgjør om folk røyker, mener Frp.

Dagsavisen skrev i går at hvert tredje dødsfall blant middelaldrende kvinner i Norge skyldes røyking.

- Saken til Dagsavisen illustrerer godt at røyk er det farligste middelet som er i salg. Jeg vil rette en sterk pekefinger til den kommende regjeringen om å videreføre dagens restriktive tobakkspolitikk, eller gå enda lenger, sier generalsekretær i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL), Frode Jahren.

Han er bekymret for Frps ønske om lavere tobakksavgifter.

- Vi har lest partienes programmer og særlig Frp, som skal i regjering, har et avvikende syn på noe det ellers er bred enighet om, nemlig restriktive tiltak og høye avgifter på tobakk. Frp ønsker derimot liberalisering av røykehandelen og reduserte avgifter på tobakk, sier Jahren.

Generalsekretæren mener røykegjennomslag for Frp betyr røyketilbakeslag for resten av samfunnet.

- Det er ikke samsvar mellom kunnskapen om hvor skadelig røyking er og politikken Frp går inn for. Det vil helt åpenbart gå inn på folkehelsen om tobakksavgiftene senkes. Flere dør av passiv røyking enn av trafikkulykker, så dersom det blir lettere å røyke går det også ut over helsa til ikke-røykere, sier han.

 

Les Dagsavisens leder på Nyemeninger.no

 

- Forbundet med skam

- Det er mange ting jeg ikke kan gjøre, trapper og oppoverbakker liker jeg ikke. Man må kjenne sin begrensning, men mange tror at jeg er lat fordi de ikke kan se på meg at jeg har kols, sier Janne Bjørklund.

Hun er nestleder i sentralstyret til LHL og fikk påvist kols for 13 år siden.

- Jeg må planlegge dagen. Det er mye medisiner som må tas, så sykdommen styrer hverdagen. Men jeg har hatt det så lenge at det er en del av meg, og jeg har kontroll, sier Bjørklund.

Hun er ikke overrasket over at ett av tre dødsfall blant middelaldrende kvinner skyldes røyking.

- Kvinner har en annen fysiologi enn mannfolk, og ikke kropp til å røyke som mannfolk. Så det er helt naturlig at røyking er mer dødelig for kvinner enn for menn, sier Bjørklund.

280.000 nordmenn har kols uten å vite det, viser tall fra LHL.

- Jeg var heldig fordi sykdommen ble oppdaget forholdsvis tidlig. Det er mange som bare tror de er i dårlig form, men som egentlig har kols. Det første og beste jeg måtte gjøre var å slutte å røyke. Ingen medisiner fungerer like godt som å ikke røyke. Men det var hardt å slutte, jeg har prøvd og feilet. Da jeg hadde vært røykfri en stund og typisk sprakk i ferien, kjente jeg at jeg hadde lagt en bremsekloss for meg selv. Du vet hvor viktig det er, men man er så avhengig og finner på egne unnskyldninger for å røyke, sier Bjørklund.

Men etter fire-fem år av og på med sigaretter klarte hun å slutte.

- Kols er en veldig stigmatisert sykdom, som er forbundet med skam. Selv om man kan få kols uten å ha røykt en eneste sigarett, tenker folk at det er noe du har påført deg selv. Jeg har vært ærlig og fortalt om sykdommen, men da jeg sprakk var jeg redd for at folk som visste at jeg har kols skulle få vite det. Jeg følte at de ville tenke at jeg ikke kan ta ansvar for meg selv, sier Bjørklund.

Hun skulle ønske at røykesluttkurs og hjelpemidler for å slutte å røyke var gratis, og at mer informasjon om konsekvensene av røyking ble gitt til skoleelever. Men aller viktigst:

- En ny regjering må ikke sette ned avgiftene på sigaretter, de må heller sette avgiftene opp. Jeg ønsker i utgangspunktet at røyken er så dyr at man ikke har råd til å kjøpe. Ikke for å straffe røykerne, men for å hindre at nye begynner, sier Bjørklund.

- Vi ønsker lavere avgifter på alle varer som folk drar over grensen for å kjøpe, også sigaretter, sier helsepolitisk talskvinne i Frp, Kari Kjønaas Kjos.

 

Les også: Kjemper mot røykpakken

 

- Kjøper på gata

- Har LHL grunn til å være bekymret for lavere tobakksavgifter?

- LHL må smøre seg med tålmodighet som alle andre. Vi sitter i regjeringsforhandlinger, hva som blir politikken er ikke avklart ennå, sier Kjos.

Hun er ikke med på at lavere avgifter på tobakk fører til at flere kommer til å røyke.

- Sigaretter er dyrt allerede i dag, det er ikke prisen som avgjør. De som vil røyke, de røyker uansett. Høye avgifter gjør det bare vanskeligere å røyke for fattige. Det som er viktig er å unngå at unge begynner å røyke.

- Men vil ikke flere unge få råd til å røyke hvis avgiftene blir lavere?

- Ungdom har råd til å røyke i dag også, de kjøper sigaretter for halv pris på gata.

endre.stangeby@dagsavisen.no