Innenriks

Ber om 300.000 kr i etterlønn

MAKTELITEN: Ola Borten Moe (Sp) har gård i full drift på Leinstrand i Trøndelag. Likevel søker han om tre måneders etterlønn. Sju andre rødgrønne statsråder får også etterlønn etter valgnederlaget.

Etter åtte rødgrønne år ber nå noen av dem som har vært Norges mektigste menn og kvinner om flere måneders etterlønn mens de ser seg om etter nye jobber.

Statsrådene kan få inntil 298.768 kroner i brutto etterlønn på tre måneder. Det er like mye som en kokk tjener i året. Dagsavisen har vært i kontakt med Statsministerens kontor, som bekrefter at seks statsråder har søkt om utvidet etterlønn. Disse er:

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap), tidligere statsråd ved Statsministerens kontor

Espen Barth Eide (Ap), tidligere utenriksminister

Grete Faremo (Ap), tidligere justisminister

Anne Grete Strøm-Erichsen (Ap), tidligere forsvarsminister

Inga Marte Thorkildsen (SV), tidligere barne-, likestillings- og inkluderingsminister

Kristin Halvorsen (SV), tidligere kunnskapsminister

I tillegg bekrefter tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp), overfor Dagsavisen at han vil søke om utvidet etterlønn.

Skulle drive gården

Borten Moe har tidligere uttalt at han skal tilbake til Trøndelag for å drive familiegården da han takket nei til gjenvalg på Stortinget. Etterlønn er kun tilgjengelig for politikerne i regjeringsapparatet som ikke har noen jobb å gå til.

Gården til den tidligere oljeministeren på Leinstrand er i full drift og fikk 310.766 kroner i driftstilskudd i fjor.

Når Dagsavisen spør om hvordan det henger sammen at han søker om etterlønn når han har et arbeidsplass å gå til svarer Borten Moe:

- Gården drives som et aksjeselskap sammen med broren min. Jeg har jobbet lite fordi jeg har vært i Oslo, og nå er sesongen stort sett over. Jeg må ha lønnsinntekt, sier Borten Moe.

Han understreker at regjeringsråd Nina Frisak ved Statsministerens kontor er informert om saken.

Nå er han på jobbjakt

Dermed bekrefter også Borten Moe at han er på jobbjakt, og ikke bare har tenkt til å være bonde og nestleder i Senterpartiet.

- Jeg skal være nestleder i Senterpartiet, jeg skal hjem og drive gård, også skal jeg gjøre noe annet i tillegg. Hva det blir gjenstår å se.

- Har du fått noen telefoner fra oljenæringen om jobber?

- Nei, og er helt åpent for min egen del hva jeg har tenkt til å gjøre. Vi får rett og slett vente og se.

Til tross for at Borten Moe hadde millioninntekt som statsråd, står han oppført med 563.404 kroner i skattbar inntekt for 2012 - lavest av samtlige rødgrønne statsråder.

Stortingsrepresentant Øyvind Korsberg (Frp) sitter i næringskomiteen, og har lang erfaring fra Stortinget. Han er imidlertid usikker på om Borten Moes søknad oppfyller kravene for etterlønn.

- Utgangspunktet for etterlønnsordningen er at man skal være arbeidssøkende. Det er formålet med hele ordningen, påpeker Korsberg, som understreker at han ikke kjenner detaljene i saken.

Også Rødts Bjørnar Moxnes synes det er misbruk av ordningen, så lenge man har en jobb å gå til.

- Så lenge Borten Moes gård er i full drift og han skal tilbake dit, må det sies å være en jobb, sier Moxnes til Dagsavisen.

Får 100.000 kr

I tillegg til statsrådene som har søkt om utvidet etterlønn får alle som ikke skal tilbake til Stortinget automatisk én måneds fratredelsesytelse - uavhengig av annen inntekt.

Det betyr at tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) får 99.589 kroner i etterlønn. det bekrefter han via sin politiske rådgiver Randi Ness.

Dersom sju statsråder får tre måneder etterlønn, og Johnsen får én måneds etterlønn, vil summen staten vil betale i lønnsutgifter til de avgåtte rødgrønne statsrådene totalt komme opp i 2.190.965 kroner. I tillegg kommer etterlønn for statssekretærer og politiske rådgivere.

Statsrådslønn i 2013 er 1.195.072 kroner i året. Statsministeren tjener 1.469.831 kroner i 2013.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen