Innenriks

Ber Norge ta imot flere syrere

SYRIA: Antall syrere på flukt er nesten tidoblet på ett år, og Sverige har bestemt seg for gi syrere varig opphold. Norge må være forberedt på å ta inn flere, mener Flyktninghjelpens Jan Egeland.

FN meldte tirsdag at tallet på flyktninger fra Syria har passert 2 millioner og anslår at rundt 4,25 millioner lever som internflyktninger i Syria.

Den kraftig forverrede krisen har ført til at det svenske Migrationsverket har besluttet at alle syrere som kommer til Sverige, skal få permanent opphold.

Egeland mener Norge må belage seg på å bidra mer.

– Norge må øke flyktningkvoten generelt og være forberedt på å ta inn flere flyktninger som en del av en internasjonal byrdefordeling. Vi må investere nå, slik at vi slipper å ta inn hundre tusen om noen få år som et resultat av en massiv folkevandring, sier Egeland til NRK.

Først i EU

Sverige blir det første landet i EU som gir permanent opphold til syriske flyktninger.

– Vi må bare ta hatten av for våre svenske naboer, sier Egeland.

Beslutningen betyr også at de nesten 8.000 med midlertidig oppholdstillatelse får bli i landet på permanent basis.

De syriske flyktningene får også rett til å hente familiene sine til Sverige.

I 2012 og 2013 har Sverige tatt imot 14.700 asylsøkere fra Syria og er sammen med Tyskland det EU-landet som tar imot flest flyktninger fra det borgerkrigsherjede landet.

I samme periode har 600 syrere fått oppholdstillatelse i Norge. Ingen av disse har fått varig opphold, fordi dette ikke innvilges før etter tre år, får NTB opplyst hos Utlendingsdirektoratet.

EUs migrasjonskommissær Cecilia Malmström håper å se større innsats fra andre land i EU for å hjelpe flyktningen.

– Vi kommer til å oppfordre andre til å gjøre som Sverige, sier hun.

Les også: Syriske flyktninger presser mot Europas porter

Naboland

Det er først og fremst Syrias naboland, mange av dem med egne problemer og store konflikter, som har tatt i mot flyktningene fra Syria.

UNHCR har bedt EU-landene om å åpne de lovlige rutene inn i Europa og øke antall kvoteflyktninger, skriver NRK.

– Det er et kjempeproblem at det ikke finnes muligheter for å søke asyl utenfor Europas grenser. De som kommer gjør det via smugling. Det betyr ofte forferdelige strabaser der man havner i hendene på hensynsløse menneskesmuglere, ranes, mishandles og utsettes for de mest redselsfulle ting, påpeker EU-kommissær Malmström.

FNs høykommissær for flyktninger, António Guterres, beskriver Syria som «århundrets tragedie».

– Situasjonen i landet er en skammelig humanitær katastrofe med lidelser og fordrivelser som mangler sidestykke i nyere historie, sier han.

Flyktningstrømmen over grensa har økt etter at USAs president Barack Obama varslet at han er rede til å angripe det syriske regimet.

Mer fra Dagsavisen