Tidligere KrF-nestleder Inger Lise Hansen oppfordrer partiet til å søke innflytelse i regjering. FOTO: HILDE UNOSEN

Ber KrF bli med i regjering

KONKLUSJON: I dag avgjøres det om Norge får en ny regjering med fire partier - eller om KrF og Venstre vil stå utenfor. Inger Lise Hansen ber KrF regjere sammen med Frp.

- Jeg har ingen prinsipiell motstand mot Frp-samarbeid og håper de kommer til enighet, sier tidligere KrF-nestleder Inger Lise Hansen til Dagsavisen.

Hun håper KrF blir med i en firepartiregjering.

I dag er D-dagen for Erna Solbergs prosjekt: En firepartiregjering med Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet. Etter å ha vridd hodene i sonderingssamtaler ni dager i Nydalen, skal partiene legge fram forhandlingsresultatet for partikollegaene sine. Dermed blir det klart hvilke partier som vil være med videre i forhandlinger om en regjeringsplattform - og hvilke som ikke vil sitte i regjering.

 

Les kommentar på Nyemeninger.no

Fra optimisme til alvor

I går var stemningen svært spent i alle de fire partiene. Optimismen og energien som forhandlingsdelegasjonen kom inn med til Nydalen for ni dager siden, er snudd til alvor. De fire partiene brukte den nest siste sonderingsdagen på å forhandle om hva de kan få til innenfor de økonomiske rammene for politikken i den neste fireårsperioden.

Med Høyre og Frps dyre skattekutt har særlig KrF vært bekymret for at det blir lite igjen til sosiale reformer og satsinger på familien.

Både KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande har vært tydelige på at de har fast følge - enten blir begge eller ingen av sentrumspartiene med inn i regjering. Derfor er det ventet at de to partilederne er godt samsnakket før de møter partiene sine i dag.

VG skrev i går at Erna Solberg i et forsøk på å få med alle partiene skal være villig til å gi fra seg flertallet av statsrådene i en eventuell firepartiregjering. Høyre vil ifølge avisens kilder gi tre statsråder hver til KrF og Venstre og fem til Frp, mens de selv tar åtte, inkludert statsministeren.

 

Ble vraket

Inger Lise Hansen ble vraket fra vervet som nestleder etter et omstridt forsøk på å modernisere partiet i 2010. Tidligere har hennes forslag om å samarbeide med Siv Jensens parti blitt møtt med en kald skulder. Nå sitter partiet i innspurten av sonderingssamtalene - med nettopp Frp.

- Blir KrF sittende utenfor regjering, blir det nye fire år i opposisjon uten makt. Nå bør de heller søke innflytelse, sier Hansen til Dagsavisen.

Hun mener KrF kan sette tydelige fotspor etter seg i en borgerlig regjering - til tross for at partiet bare fikk 5,6 prosents oppslutning i valget. Den tidligere nestlederen og støttespilleren til Knut Arild Hareide mener partiet bør dyrke sine seire, ikke nederlag.

- Grunnen til å drive politikk er å søke innflytelse, sier Hansen.

 

Skjebnedag for KrF

Dette er en skjebnedag ikke bare for Ernas firepartiprosjekt, men også for KrF. Partiet har gått til valg på regjeringsskifte, men har samtidig holdt fast på at det er lite sannsynlig at det vil være med i en regjering med Frp. Partiledelsen har vært under hardt press fra de ulike fløyene i partiet: En konservativ fløy som vil i regjering med Frp og en mer liberal fløy, der enkelte har truet med å melde seg ut om det skulle skje.

Før de gikk i sonderinger i Nydalen, fikk KrF-ledelsen i fanget opprop fra begge fløyene.

Ordføreren i Strand, Arild Melberg (KrF), er blant dem som forsvarer å søke samarbeid med Frp.

- Vi skrev brev fordi vi mener at det er viktig å gjennomføre det vi har sagt gjennom hele valgkampen. Nemlig at vi skulle ha seriøse samtaler med Frp, sier Melberg.

Han mener det er behov for å nyansere hvor stor avstanden egentlig er mellom Frp og KrF.

- Det er kjent at det også er deler av KrF som sammenfaller med Frps politikk på flere felter. Det er heller ikke slik at det er fullstendig enighet mellom Venstre og KrF i alle saker, sier Melberg.

 

To søyler

KrF-historiker Kåre Olav Solhjell er blant dem som har advart mot å gå i regjering med Frp. Han mener det er dekning i partiets historie for å si at partiet har det best med seg selv og velgerne når man er trygg på de to søylene partiet hviler på: Den kristne idépolitikken og at KrF er et sentrumsparti.

- Et sentrumsparti bør helst ligge unna ytterfløyene, sier Solhjell.

Han understreker at det selvsagt ikke betyr at man ikke skal snakke sammen.

- Men skal man være i regjering, må man plutselig mene det samme i alle saker - alle dager. Det kan bli en krevende øvelse sammen med et parti man tradisjonelt har vært på kollisjonskurs med i mange saker, sier han.

samfunn@dagsavisen.no

 

- Venstre må søke makt

Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) har ingen ting imot et regjeringssamarbeid med Frp.

- Jeg synes ikke vi skal ha allergi mot partinavn for å gå i regjering om vi får politisk gjennomslag, sier Unge Venstre-lederen til Dagsavisen.

Han trekker fram at dersom Venstre får gjennomslag for en ambisiøs klimapolitikk, en ansvarlig økonomi og et løft for lærerne, bør Venstre benytte muligheten til å gå i regjering, selv om det er med Frp.

- Vi må søke makt! Men ikke for enhver pris, sier Rotevatn­.