Innenriks

Ber forsvarsministeren redegjøre

Leder av utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt (Ap), ber forsvarsministeren redegjøre for Irak-saken mandag.

Dagsavisen kunne i går fortelle at forsvarssjefens fagmilitære tilråding, datert 9. februar i år, «fraråder» at Norge sender Forsvarets spesialkommando (FSK) til Irak.

LES SAKEN HER: Frarådet å sende spesialstyrker

Det har skapt reaksjoner.

– Jeg har bedt forsvarsministeren redegjøre for dette i den utvidede utenriks- og forsvarskomité mandag, sier komitéleder Huitfeldt, til Dagsavisen.

Hun har tidligere tatt opp Norges bidrag i Irak i spørretimen i Stortinget, med bakgrunn i rystende rapporter fra Human Rights Watch og Amnesty om massive brudd på menneskerettighetene, utført av sjiamuslimske militsen ved hjelp av den irakiske hær.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Hevnaksjoner

Amnesty mener vi står overfor et Irak som er «mer fraksjonert, med bitrere fronter enn det vi har sett noen gang.»

– Vi har også vitnemål om at kurdisk Peshmerga-milits skal ha vært til stede uten å stanse jesidi-milits som skal ha gått til hevnangrep på to arabiske landsbyer der alle husene ble satt fyr på, og hvor 21 innbyggere – inkludert handikappede, gamle og barn – ble henrettet. Det er den kurdiske Peshmerga-militsen som skal trenes i Erbil, forteller politisk rådgiver i Amnesty Beate Ekeløve-Slydal.

Hun mener disse rapportene illustrerer det dilemmaet den norske forsvaret står overfor når det gjelder å gi opplæring til personer og enheter som deltar militært i konfliktene i Irak.

– Det er behov for militær grunnopplæring og skytetrening, men et enda større behov for å gi opplæring i menneskerettigheter og krigens folkerett.

LES OGSÅ: - Kan bli en langvarig krig

«Tre opsjoner»

Forsvarssjefen hadde følgende kommentar til saken i går:

«Regjeringens besluttede bidrag til Irak er i henhold til min anbefaling. Jeg anbefalte tre opsjoner, hvorav en primær og en subsidiær. Regjeringen valgte den subsidiære anbefalingen.»

Mer fra Dagsavisen