Innenriks

Ber Erna om oljestopp

MILJØ: Zero har høye forventninger til den nye 
regjeringens klimapolitikk. Nå foreslår nullutslippsstiftelsen en 100-dagers plan for klimaet.

I USA blir nye presidenter veid og vurdert etter sine 100 første dager ved makten. Her hjemme la Frp i 2009 fram en plan for sine første 100 dager i regjering. Slik begrunner Zero sitt ønske om hurtige resultater fra den nye regjeringen i klimapolitikken.

Kari Elisabeth Kaski, nestleder i Zero, påpeker at Solberg-regjeringen vil få en svært god start ved å følge opp 10 konkrete klimaforslag i løpet av sine første drøyt tre måneder i posisjon.

- Dere foreslår blant annet en plan for utfasing av alt forbruk av fossil energi. Er det realistisk å tro på noe slikt i oljeriket Norge?

- Både dette og de andre forslagene er gjennomførbare, selv om det selvfølgelig vil ta tid å oppnå den fulle effekten av dem. Men ambisjonene bør ligge på dette nivået, for å kunne nå togradersmålet, svarer Kaski.

Mye å leve opp til

- Hvordan tror du den nye regjeringen vil respondere på forslaget om en 100-dagers­plan?

- Vi har høye forventninger til den nye regjeringen. I valgkampen kritiserte opposisjonspartiene de rødgrønne for en lite ambisiøs klimapolitikk, og de seneste årene har de fremmet en rekke klimaforslag i Stortinget.

- Gjelder de høye forventningene alle de fire mulige regjeringspartiene?

- Det er ingen hemmelighet at Venstre og KrF har presset mest på i klimasaken. Men også Høyre har fremmet mange klimaforslag, mens Frp har presset på for å vri Oljefondets investeringer i retning mer fornybar energi. Forventningene våre gjelder dermed ikke bare Venstre og KrF, men vel så mye Høyre og Frp.

- Hva vil det bety for klimaet hvis den nye regjeringen kommer med en 100-dagersplan som ønsket?

- De tingene vi gjør på hjemmebane er viktige, men enda viktigere er det å utvikle og ta i bruk ny teknologi som kutter utslippene også i utlandet. Norge bør ta en lederrolle i å ta i bruk klimateknologi, og bygge opp under næringsliv som vil være en del av løsningen. Elbilsatsingen i Norge er et godt eksempel på noe som også andre land bør følge opp.

- Hvordan har klimapolitikken vært med Jens Stoltenberg som statsminister?

- Den rødgrønne regjeringen skal ha ros på enkelte områder, som elbilsatsingen, men i for stor grad har den basert seg på et kvotesystem som ikke fungerer. Klimapolitikken har vært lite ambisiøs og for passiv. Nå trenger vi et helt annet lederskap, og vi håper Erna Solberg skal utøve det. Stein for stein bygger de utslippsfrie systemer i andre land. I Tyskland har Angela Merkel tatt mange av de små grepene som må til for å kunne fase ut all fossil energi.

Ambisiøse forslag

Her er tiltakene Zero mener at den nye regjeringen bør gjøre i løpet av sine første 100 dager:

1. Legge fram en plan for utfasing av alt forbruk av fossil energi, også i transportsektoren, industrien og i husholdningene.

2. Lansere en klimabilgaranti som sikrer at kjøp og bruk av klimabiler alltid skal være billigere enn de fossile alternativene, fram til markedet for klimabiler går av seg selv.

3. Rydde opp i CO2-fangstprosjektet på Mongstad gjennom å reforhandle avtalen med Statoil og konkurranseutsette prosjektgjennomføringen.

4. Presentere en ny karbonfangstsatsing som blant annet inneholder løfte om å sikre karbonfangst på et industrianlegg innen 2020.

5. Redusere Oljefondets eksponering mot fossile aksjer gjennom å selge seg ut av olje-, gass- og kullselskaper og vri investeringene slik at 5 prosent investeres i fornybar energi.

6. Åpne opp for at private aktører kan bygge kabler for kraftutveksling med andre land og styrke overføringskapasiteten for elektrisk kraft til andre land.

7. Etablere en støtteordning for solenergi slik at bygg kan bli strømprodusenter, og innføre skattefradrag for enøktiltak i hjemmet. Målet bør være solceller på 1.000 tak før sommeren.

8. Gjøre staten utslippsfri gjennom krav om utslippsfritt drivstoff til offentlige kjøretøy og rehabilitering av offentlige bygg til plusshus.

9. Vedta krav om at alle nye felt på sokkelen bygges ut med kraft fra land.

10. Legge fram en plan om todeling av økonomien som sikrer nærings- og industriutvikling utover oljeindustrien.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen