Innenriks

Ber Erna gi mer bistand

FORHANDLER: KrF Ungdoms nye leder Emil André Erstad ber statsministeren la være å ofre verdens fattigste i de neste statsbudsjettene.

- Jeg håper vi kan unngå å krangle om bistand i fire år, sier nyvalgt KrFU-leder Emil André Erstad til Dagsavisen.

I budsjettforhandlingene fikk KrF økt bistandsbudsjettet med 400 millioner kroner fra 0,99 prosent av BNI til 1,0 prosent. Dermed fikk KrF gjennomslag for bistandens ettprosentmål.

Droppet regjering

Dagsavisen har tidligere skrevet at KrF kunne sikret én prosent til bistand dersom de gikk inn i regjering med Høyre og Frp. Saken lå på bordet under sonderingssamtalene i Nydalen. Men KrF fryktet at de ville bli skviset i regjering, siden de bare ville stått for om lag en tidel av de borgerlige velgerne. For mye penger til skattelette og for lite til sosiale reformer gjorde også at Hareide og kollegene valgte å stå utenfor. I stedet undertegnet de samarbeidsavtalen, som slår fast at regjeringspartiene Høyre og Frp skal forhandle om budsjettet med Venstre og KrF.

Høyere ambisjoner

I flere saker, som bistanden og pressestøtten, har KrF brukt samarbeidsavtalen til å reversere blåblå kutt.

- Det er lite konstruktiv hvis vi må diskutere bistandsprosenten hvert år framover. Hvis Erna Solberg skal levere forslag om kutt i bistanden hver gang, så begynner vi bak startstreken før forhandlingene er i gang. La oss heller bruke energien på å gjøre offensive ting i utviklingspolitikken framover, sier KrFU-lederen.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen