Innenriks

- Bekymringsverdig,
 uheldig og lite 
gjennomtenkt

VOLDSOFRE: Kontoret for voldsoffererstatning varsler at regjeringens kuttforslag vil mer enn halvere antall årsverk blant saksbehandlerne. Dette vil ramme voldsofrene, advarer bistandsadvokater.

- Jeg ser på det med stor bekymring at man ønsker å skjære ned på støtten til Kontoret for voldsoffererstatning (KFV), sier Siv Hallgren, bistandsadvokat og leder av Advokatforeningens utvalg for bistandsadvokater.

Som Dagsavisen omtalte i forrige uke, bevilget Stortinget etter 22. juli 2011 en ekstra pott penger til KFV, slik at de skulle kunne håndtere en ekstra stor saksmengde etter terrorangrepet. Denne ekstrabevilgningen ble gjentatt i 2013 og 2014, men nå vil den blåblå regjeringen at støtten til KFV skal tilbake til samme nivå som før terrorangrepet.

- Etter 22. juli var min bekymring at terrorsakene ville bli høyere prioritert enn andre voldsoffersaker, men det ble snarere tvert om: Da KFV fikk ekstra penger og styrket bemanning, økte også effektiviteten i behandling av andre voldsoffersaker. Saksbehandlingstida kan ikke sammenlignes med slik det var før 22. juli. Dette har vært til stor hjelp for behandling av alle type saker, sier Hallgren.

Les også: Voldsofre er skuffet over Frp

22. juli-saker gjenstår

Bistandsadvokat Nadia C. Hall representerer flere ofre som ble alvorlig skadet i terrorangrepet. Hun sier at selv om det om det har gått tre år, er behandlingen av erstatningskrav for 22. juli-ofre langt fra ferdig.

- Det er flere som ikke engang har sendt inn sine krav fordi det er først nå skadene manifesterer seg og det er først nå vi vet omfanget av skadevirkningene. Å redusere behandlingstida når de vanskeligste kravene kommer inn, er lite gjennomtenkt, sier Hall og legger til:

- Det er en åpenbar tilleggsbelastning som ingen ofre ønsker seg. Dette er svært uheldig for dem det gjelder.

- Raserer tilbudet

For å tilfredsstille Justisdepartementets kuttkrav, sier KFV at de må redusere antall saksbehandlere fra 33 til 15 årsverk. Dette skjer samtidig som at antall saker til KFV mellom 2010 til 2014 har økt med 38 prosent. KFV mener behandlingstiden vil øke hvis de varslede budsjettkuttene gjennomføres.

«En tilbakestilling til et budsjett på 2011-nivå er vi redd vil rasere det tilbudet vi har i dag», skriver KFV i et brev til Justisdepartementet.

- Vi må ha et antall saksbehandlere som står i forhold til saksmengden de skal behandle. Når antall søknader har økt, er det et godt argument for å beholde de ressursene de er tildelt, sier bistandsadvokat Hege Salomon.

Merbelastning

Salomon representerer klienter som har opplevd voldtekt og seksuelt misbruk, og hun påpeker at lang behandlingstid er en stor tilleggsbelastning for dem. Hun har hatt klienter som har måttet vente i flere år før saken deres ble behandlet hos KFV.

- Ofre for seksuelle overgrep har behov for å legge saken bak seg. Det vil de ikke kunne gjøre før saken er avgjort hos KFV. Vil saksbehandlingstida øke, blir det en stor merbelastning for dem som er i en vanskelig situasjon, sier Salomon.

Bistandsadvokat Lilli Marie Brimi sier det har kommet flere voldsoffererstatningssaker de siste årene ettersom flere har fått kjennskap til ordningen. Det har lenge vært et problem at behandlingstida er lang.

- Jeg har hatt mange klienter som ikke har orket å søke om voldsoffererstatning fordi det er en så stor belastning at det tar lang tid. Hvis vi nå skal tilbake til et gammelt nivå på saksbehandlingstida, er det bekymringsfullt.

Brimi sier at det i det siste også har vært fokus på at utgiftene til bistandsadvokatene har økt. Hvis utgiftene skal reduseres, er hun redd at det i sammenheng med økt behandlingstid på erstatningsspørsmål, kan få uheldige konsekvenser:

- Hvis man føler at man ikke får nok timer til en sak, kan det føre til at advokater kanskje ikke tør å ta på seg oppdrag, sier Brimi.

marie.melgard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen