Innenriks

Bekymret for prinsessens språk

KONGEHUSET: Noregs Mållag er redd for at prinsesse Ingrid Alexandra ikke kommer til å lære nynorsk på den engelskspråklige Oslo Internasjonale Skole. - Ingen fare, svarer skolen.

- Tronarvingen er ikke hvem som helst. For tronarvinger er allmenndanningen viktigere enn for oss andre, nettopp fordi den vesle jenta en gang skal regjere over et helt land. Norge er et stort land i utstrekning, og vi har store variasjoner både språklig og kulturelt. Da syntes vi det er viktig at hun kan og vet noe om hva slags land hun skal regjere i, sier leder i Noregs Mållag, Marit Aakre Tennø.

Det vakte stor ståhei da det ble kjent i sommer at kronprinsparet valgte å sende datteren og tronarvingen Ingrid Alexandra på den private Oslo International School. Alt fra stortingsrepresentanter til kongehuskritikere var ute og mente at det var en fallitterklæring til fellesskolen, og et skritt vekk fra den folkelige tradisjonen i kongehuset.

Begrunnelsen fra kronprinsparet var likevel klar. De mente at datteren burde læres opp med et internasjonalt perspektiv, og lære seg godt engelsk.

Nynorsk

Det er ikke engelskkunnskapene Mållaget er bekymret for, men norskkunnskapene. De frykter at engelskundervisningen på skolen vil gå ut over norskkunnskapene til prinsessen, særlig nynorskkunnskapene. De har derfor sendt et brev til slottet der de spør om prinsessen vil følge den samme sidemålsundervisningen alle andre barn i den norske skolen må.

- Svaret vi fikk er at de følger lærerplanen, men at de kun har tre timer undervisning i norsk i uka. Det er i stor grad opp til den enkelte skolen hvordan de legger opp undervisningen, sier Tennø.

Svaret har ikke beroliget henne.

- Det handler ikke bare om nynorsk, men også andre kulturelle og språklige minoriteter jeg mener det er viktig at tronarvingene kan noe om. Derfor ville vi vite hva skolens syn i denne saken er. Jeg syntes svaret er litt ullent, sier hun.

Uheldig signal

Tennø understreker at hun ikke ønsker å kritisere kronprinsparets valg av skole for barna.

- Det har det vært en lang debatt om, og det er fritt fram etter norsk lov å velge skole. Vi ønsker at kongehuset kan berolige oss med at de ikke har valgt vekk nynorsk i lærerplanen gjennom skolevalget, sier hun.

Hun mener at dersom så er tilfellet kan det sende uheldige signaler.

- I debatten som pågår nå om valgfritt sidemål er det et uheldig signal å sende ut om den framtidige regenten ikke skal lære nynorsk.

Tre timer norsk

Rektor ved Oslo International School, Janecke Aarnæs, vil berolige de som er redde for at prinsessen ikke skal få tilstrekkelig nynorskundervisning på barneskolen.

- I så fall bør mållaget være bekymret for alle norske barneskoler. I og med at det ikke er atskilt nynorskundervisning for grunnskolen i det hele tatt er det ikke annerledes hos oss enn på andre skoler, som Jansløkka der prinsessen gikk tidligere, sier Aarnæs.

Hun forteller at de i norsk følger den samme fagplanen og måloppnåelsen som andre skoler. De har fire timer norskundervisning på barnetrinnet i uka, mot fem i barneskolen.

- På ungdomsskolen er det derimot en forskjell. Vi er en internasjonal skole med engelsk som undervisningsspråk. Paragrafen som sier at skoler må velge målform er vi ikke underlagt, fordi hovedmålet vårt er engelsk, mens norsk er et fremmedspråk. På ungdomsskolen er vi derfor fritatt for undervisning på nynorsk som eget fag. Vi underviser etter hovedmålene om kjennskap til nynorsk, men har ikke nynorsk skriftlig eksamen, sier hun.

- For tidlig å si

Svaret på spørsmålet om prinsesse Ingrid Alexandra vil få opplæring i skriftlig nynorsk i samsvar med lærerplanen er ifølge slottet ja.

- Slik jeg har forstått det er det ingen kompetansekrav til skriftlig nynorsk på hennes alderstrinn, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen.

Hagen har ikke noe klart svar på om prinsessen kommer til å lære nynorsk når hun kommer i den alderen elevene på offentlige skoler skal lære nynorsk.

- Det er for tidlig å si, sier hun.

Da det ble kjent i sommer at Ingrid Alexandra skulle begynne på den internasjonale skolen var hovedbegrunnelsen fra kronprinsparet at de ønsket at datteren skulle få et internasjonalt perspektiv, og lære seg godt engelsk. Undervisningen på den internasjonale skolen foregår i all hovedsak på engelsk.

Hagen sier at de har tatt med i vurderingen at det er viktig for en tronarving at kjennskap til norsk språk og kultur er viktig.

- Selvfølgelig, kommenterer hun.

stian.fyen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen