Truls Wickholm. FOTO: KRISTER SØRBØ

Beinhard maktkamp

Oslo Ap skviser ut sin eneste stortingskandidat med rot i fagbevegelsen. Det gjør LO-topp Mari Sanden forbannet.

Det er trangt i toppen i Oslo Arbeiderparti. Inntil i går foregikk det en bitter strid om hvem i partiet som skulle få sjansen.

Torsdag skulle egentlig kandidatlista til stortingsplassene ha vært klar, men noen fikk kalde føtter. I går møttes nominasjonskomiteen på ny. Stridsspørsmålet var hvem som skulle få sjuendeplassen på Ap-lista: Truls Wickholm eller Håkon Haugli? Begge har siden 2009 vikariert på tinget for Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre.

 

Forbannet fagbevegelse

Fagbevegelsen er ikke i tvil om hvem de foretrekker:

- Det er en skandale hvis kandidater med bakgrunn i fagbevegelsen ikke er synlige høyt på en liste for Oslo Ap. Derfor er Truls Wickholm kjempeviktig også i neste periode. Jeg håper at representantskapet ser alvoret som nominasjonskomiteen åpenbart ikke er i stand til, sier Mari Sanden, leder i Fagforbundet i Oslo.

Men i går ble Wickholm skviset ut av Ap-lista. Haugli slo ham sju-to.

- Jeg blir både forbannet og skuffet over at samarbeidet med fagbevegelsen bare er ord uten innhold. Det ser ut til at det er en elitepreget liste. Partisekretær Raymond Johansen har nettopp uttalt at partiet trenger fagbevegelsen for å vinne neste valg. Det er jeg enig i, bare synd at det ikke vises, sier Sanden.

 

Bekymret

Rina Mariann Hansen i nominasjonskomiteen var én av to som stemte for Wickholms kandidatur. Hun er bekymret for partiets forhold til fagbevegelsen.

- Oslo Ap har en lang tradisjon for en sterk faglig kandidat på lista. Vi kan ikke med fornyelsens navn fjerne alle som har faglig bakgrunn. Det murres veldig i fagbevegelsen i Oslo nå, sier hun.

Hansen mener at det ikke er noen slagplan å gå til valg for tredje gang med en liste der alle topplasseringene er gitt til Ap-ere med akademisk bakgrunn.

- Stortingslista må gjenspeile befolkningen, og derfor trenger vi en kandidat med fagutdanning. Det er langt mellom det som sies i festtaler om fagligpolitisk samarbeid og det som gjøres i Oslo nå, sier hun.

Dette er nok en stridsøks i nominasjonsbråket. Oslo AUF har krevd minst to fra «Utøya-generasjonen» på lista - noe de fikk i går gjennom Prableen Kaur og Vegard Wennesland på åttende- og niendeplass. På den andre enden av aldersskalaen ble Marit Nybakk (65) vraket fra andreplassen etter 26 år på Stortinget

ingeborg.huse.amundsen@dagsavisen.no