Innenriks

Begrenser politisk arbeid

SKOLE: Ungdomsskoleelever i Oslo får likevel ikke fravær knyttet til politisk arbeid strøket fra vitnemålet på linje med elever i videregående skole.

Det ble konklusjonen da kultur- og utdanningskomiteen i Oslo bystyre nylig behandlet forslaget om endring i permisjonsreglene for grunnskolen fra Miljøpartiet de grønne (MDG).

Venstres bystyrerepresentant Julianne Ferskaug hadde på forhånd gjort det klart at partiet støtter kravet om at elever på ungdomstrinnet må få de samme rettighetene til politisk engasjement som elever i videregående skole, og at det dermed lå an til flertall i bystyret for forslaget. «At elever får gyldig fravær som ikke føres på vitnemålet, vil gjøre det tryggere for dem å være politisk engasjert. Som politikere er det vårt ansvar å bidra til dannelse og læring også utenfor skolens rammer», uttalte Ferskaug til Dagsavisen 7. mai.

Under komitébehandlingen støttet partiet likevel ikke MDGs og Aps forslag som ville fått fortgang i denne prosessen.

- Prinsipielt ønsker vi en slik løsning, men mener at regelverket må endres nasjonalt og ikke lokalt. Derfor støttet vi byråd Anniken Hauglies (H) forslag om en justering slik at det kan gis inntil ti dagers permisjon for politisk arbeid når det er forsvarlig. Hver søknad skal behandles individuelt, sier Terje Bjøro, fraksjonsleder for Venstre i Oslo bystyre og medlem av utdanningskomiteen.

Han forsikrer at Venstre på Stortinget fortsatt jobber for at Opplæringsloven skal endres slik at politisk fravær på ungdomstrinnet kan strykes som fravær på lik linje med videregående skole.

Nestleder i AUF Oslo, Milos Rados, mener Venstre opptrer feigt.

- At Venstre på Stortinget jobber for saken er ingen unnskyldning for at partiet støtter Høyre-byråden og ikke Osloelevene. Enten støtter du forslaget i praksis, eller så gjør du det ikke, Oslo har det største politiske ungdomsengasjementet i landet og kunne gått i front for å gi elevene like rettigheter, sier han.

Saken behandles i bystyret 11. juni.

karin.fladberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen