Innenriks

Beate Gangås ny PST-direktør

JOBB: Politimester Beate Gangås blir ny avdelingsdirektør i Politiets sikkerhetstjeneste. Flere av topplederne i PST er nå kvinner.

- En viktig og spennende jobb. Jeg er veldig glad PST har behov for kompetansen min, sier Beate Gangås (51) som har vært politimester i Østfold siden 2010. Der kommer hun til å bli boende.

- Det går jo ikke an å flytte fra Jeløya, sier hun til Moss Avis.

40 prosent av de 1500 ansatte i PST er nå kvinner. Det samme gjelder sjefen, Benedicte Bjørnland og halvparten av åtte avdelingsdirektører: Den nyutnevnte direktøren for Kontraterrorsenteret, Inger Haugland, Signe Astrup Arnesen i forebyggende avdeling, administrasjonsdirektør Anette Finsveen - og nå altså Beate Gangås som kanskje får den «tyngste» jobben.

Jan Glent nasjonal sjef

Gangås overtar som avdelingsdirektør for PSTs etterforskning og rettsavdeling etter Jan Glent, som hadde sin siste dag på jobben i går. Glent har også vært konstituert PST-sjef i 2012 da Janne Kristiansen måtte gå av - og før Benedicte Bjørnland tiltrådte som ny PST-sjef.

Glent begynner nå som førstestatsadvokat og embetsleder ved Det nasjonale statsadvokatembete som har overordnet ansvar for saker som etterforskes av Kripos og PST. Glent var fra 2005 til 2011 statsadvokat samme sted.

Likestillingsombud

Gangås har en mangfoldig og spennende bakgrunn for å bli PST-direktør, blant annet ble hun i 2006 Norges første likestillings- og diskrimineringsombud.

Hun har jobbet i politiet siden 1992, og ble i 2001 politimester i Politidirektoratets seksjon for organisert kriminalitet.

Gangås kommer fra Oslo politidistrikt der hun blant annet ledet Økonomi- og påtaleseksjonen. Arbeidsområder har blant annet vært familievold, menneskehandel og rasisme. Hun har ledet Interpols gruppe om menneskehandel - også vært styremedlem i Senter mot etnisk diskriminering.

nina.johnsrud@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen