Barth Eide: – Vi er og forblir det viktigste industripartiet. Det ligger dypt i sjela til Ap.

Energi- og miljøpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Espen Barth Eide, svarer kritikerne. Hans klare oppfordring til utmeldte Ap-medlemmer i det nye Industri- og næringspartiet er: meld dere inn igjen.

 

Dagsavisen kunne i helgen fortelle om flere oljearbeidere som har meldt seg ut av Arbeiderpartiet, og som nå er med på å skape et nytt Industri- og næringsparti.

Les hele reportasjen her: Nytt industriparti om klima: – Det er noen som har interesse av å hausse opp dette her

Initiativtakeren Owe Ingemann Waltherzøe trekker fram «leflingen med MDG» som avgjørende for at han til slutt meldte seg ut av Ap, etter å ha vært medlem siden 1979. Med på laget har han blant andre Finn Arne Follestad, som har jobbet offshore i 30 år, og som sto på liste for Ap i Volda i høst. Også han henviser til at Aps klimapolitiske talsperson, Espen Barth Eide, har snakket varmt om samarbeid med MDG.

Les også: Ville bare snakke litt om olje og klima

– Meld dere inn igjen

– Hvilke refleksjoner gjør du deg rundt at flere av de som har startet Industri- og næringspartiet har meldt seg ut av Ap, delvis grunnet et intervju du gjorde i DN hvor du snakket varmt om samarbeid med MDG?

– Jeg håper de gjør det samme som Roar Abrahamsen leder av avdeling 5 i Fellesforbundet gjorde, nemlig melder seg inn igjen.

Abrahamsens utmeldelse i mars i år ble begrunnet med Aps snuoperasjon i spørsmålet om oljeleting utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Jeg har hatt flere møter med Roar, som nå er aktiv i Ap igjen og veldig konstruktiv i denne dialogen, og har spøkt mye med at han i hvert fall i år har betalt kontingenten sin to ganger.

Han understreker at det er fullt lov å være stolt over den oljepolitikken som har vært ført i Norge, og som Barth Eide kaller «verdens mest fornuftige».

– Min visjon er å gjøre det samme innenfor fornybarsektoren. Vi må ha samme vilje til samfunnsbygging og tenke som nasjonale strateger. Norge må bli vinneren av en stor omstilling som uansett skjer, sier Barth Eide og legger til:

– Hvis noen er uenig i det så tar jeg gjerne en prat med dem, eller en kaffe, som Trygve sier.

Les også:Vedum: – I en rekke saker som berører arbeidsfolk har Senterpartiet vært den tydeligste røsten

Aps sjel

Barth Eide mener forøvrig at det nye partiet er helt overflødig.

– Jeg mener vi er og forblir det viktigste industri- og næringspartiet i Norge. Det ligger dypt i sjela til Ap. Vi skal skape og dele, sier Barth Eide.

For ham betyr det at tiden er inne for en mye tydeligere industri- og næringspolitikk, enn den som har vært ført de siste årene.  Barth Eide mener også at sosialdemokratene selv må ta innover seg at de har gitt markedet for mye plass og ansvar.  

–  Det gjelder også den første regjeringen jeg var en del av, Stoltenberg I, sier Barth Eide.

Les også:Opposisjonen sammen om grønn næringspolitikk: – Staten må vise muskler

Oppdrag i ordrebøkene

Han vil at staten skal løfte fram konkrete næringer og satsinger som karbonfangst- og lagring og havvind, gjennom reguleringer og kapital.

–  Min visjon er at Norge blir best på havvind, karbonfangst- og lagring og havmineraler, slik vi har vært best på olje. Innen få år bestemmes det hvem som blir den industrielle vinneren innenfor havvind. Vi ønsker at norsk industri skal være der. Vi har mye av det som skal til, men da må staten ta aktive grep, sier Barth Eide og legger til:

– Dette er ny industri som også vil gi nye oppdrag i ordrebøkene til de som i dag er leverandørindustri knyttet til olje- og gass.

Les også reportasjen fra Kværnes verft i Verdal:Ap mister grepet om industri-kjempen Verdal: – Vi blir ikke lyttet til

– Gått vel fort

Slik han ser det kan denne omstillingen gå skikkelig bra eller «skikkelig gærent».

– Går det skikkelig gærent vil vi få en voldsom polarisering. Mange faller av på veien, og vi får en amerikansk utvikling hvor du har mange misfornøyde folk, som stemmer på noen som lover dem fortiden tilbake. Eller du kan ha en utvikling hvor vi gjør som vi pleier i Norge, løfter i flokk og går sammen om å ta de store løftene.

– Har Ap med seg flokken på dette prosjektet?

– Kanskje har noe av politikkutviklingen gått litt vel fort for mange. Det er viktig å utvikle politikken, fordi endringen skjer raskt, men det er også viktig at folk føler seg hørt og inkludert i prosessen. Det har vi lært av.