FRANSK MANER: Valérie Tamboise hjelper til når barna Cloe (fra venstre), Clement og Arthur gjør matte- og skriveøvelser for å holde kunnskapene ved like i ferien. FOTO: ERLEND AAS/NTB SCANPIX

Barneoppdragelse på fransk

Først kom tigermammaene. Nå kommer franskmennene med regler som får barna til å spise gourmetmat og sove hele natten.

Det er sommerferie, men Cloe (9) og tvillingene Arthur og Clemente (7) sitter ved bordet og gjør sommerlekser.

- Det er helt vanlig. Butikkene er fulle av slike leksebøker, sier mor Valérie Tamboise.

Hun er opprinnelig fra Frankrike, men har bodd i USA før hun flyttet til Norge med familien sin for fem år siden.

 

Gourmetmat uten søl

I fjor fikk boka «The Battle Hymn of the Tiger Mother» av kinesisk-amerikanske Amy Chua enorm oppmerksomhet. Hun beskriver i tigermammaboka hvordan hun og andre kinesiske foreldre oppdrar sine barn. Topp resultat er det eneste som tillates.

Nå er det franskmennenes tur til å fortelle hvordan man skal oppdra - eller utdanne - barna. Den amerikanske journalisten Pamela Druckerman har fått en bestselger i USA med den ferske boka «Bringing Up Bébé».

I boka forteller hun om hvordan franske foreldre får barna til å sove rolig hele natten og om hvordan små franske barn inntar gourmetmåltider på restaurant uten å søle.

- Jeg var på ferie med den 18 måneder gamle babyen vår. Vi var på en restaurant og babyen ville ikke spise annet en pasta og hvitt brød. Jeg så opp og så at de franske familiene som satt i restaurantene hadde det annerledes. Barna satt rolig, spiste grønnsaker og fisk og snakket med foreldrene sine. De så ut til å ha det hyggelig, sier Pamela Druckerman til radiostasjonen NPR.

 

Tålmodighet

Druckerman mener det handler om å kultivere fram sans for mat.

- Det er ikke noen kategori for barnemat i Frankrike. Barna spiser det samme som de voksne. I den offentlige barnehagen fikk toåringen fireretters lunsj daglig. Hver dag er det en ny ost, og der fikk jeg se at datteren min spiste blåmuggost. Amerikanere tror at barna er født med motvilje mot mat, mens franskmenn mener at man må kultivere barnas smak over tid.

Franske mødre vil heller ikke konstant leke med barna sine.

- Når amerikanske venner kommer over, legger de seg på gulvet og bygger Lego-slott og megler mellom barna. Når franskmenn kommer på besøk, drikker vi kaffe og snakker sammen, mens barna leker på et annet rom. Det handler om balanse, mener hun.

Man må også lære barna sine å være tålmodige. Når barnet ikke gråter og ikke vil sove, så tenker franskmenn: «Kanskje barnet klarer å roe seg selv?». Og høflighet? Å si «bonjour, madame», er udiskutabelt. Å være oppmerksom overfor andre får barna til å innse at verden ikke dreier seg rundt dem selv.

Franske Bettina Wintermark har fire barn. Selv om hun ikke har praktisert barneoppdragelsen helt som hun ville her i Norge, sier hun at hun er strengere enn norske tenåringsforeldre:

- Når barna vokser opp, vanker de fort med unger som har foreldre som er slappe med tanke på innetid og alkohol. Alt er basert på tillit her. Det er etter min erfaring en naiv holdning. Jeg mener at man ikke kan stole helt på de unge. Vi har hentet barna eller sjekket hvor de er, sier hun.

 

Disiplin

Wintermark har hatt barna både på Den Franske Skolen i Oslo og på ordinær norsk skole:

- På Den Franske Skolen må du ha minst sju fag på en uke. Du må ha et bestemt snitt, og klarer du ikke ett fag, må du ta opp igjen alle fagene, ikke bare det du ikke greide. Du får en kjempebra akademisk ballast. Litt disiplin skader ikke, sier Wintermark.

Valérie Tamboise er enig. Likevel synes hun den amerikanske boken er litt overdrevet.

- Franske mødre er ikke perfekte, understreker hun mens lille Arthur sitter ved siden av og fyller ut ordene som mangler i vakker løkkeskrift.

(NTB tema)