Nyheter

Barneombudet blir hørt

VOLD MOT BARN: Helseministeren forsikrer Barneombudet om at han vil arbeide for at flere leger skal kunne avsløre vold mot barn.

Dagsavisen skrev i går at norske sykehus mangler leger med spesialkompetanse til å avsløre vold eller seksuelle overgrep mot barn. Det fører til at alvorlige tilfeller ikke blir oppdaget, og at bevis går tapt. Barneombud Anne Lindboe har slått alarm, og kommet med konkrete forslag om hva regjeringen kan gjøre.

Helseminister Bent Høie (H) vil forsikre henne om at de konkrete forslagene tas på alvor.

- Jeg hadde et møte med barneombudet i tidlig vår, og ettersom hun også har denne barnefaglige kompetansen så ba jeg henne sende et brev med forslag til hvordan vi kan få flere med denne kompetansen til sykehusene. Dette er nå sendt videre til helsedirektoratet, og så til helseregionene for å få deres innspill på forslagene. Neste år vil helseregionene få et oppdrag fra meg om å skaffe flere leger med den spesielle kompetansen, sier Høie til Dagsavisen.

Les også om barnevolden som kan skade barnets hjerne for livet.

- Kritikkverdig

Flere Dagsavisen har snakket med viser til at dagens situasjon er uholdbar og svært kritikkverdig. Ifølge politidirektoratet har politiet i flere politidistrikter problemer med å få tak i leger som skal utføre planlagte rettsmedisinske undersøkelser av barn ved landets barnehus. Leder for Statens Barnehus Oslo opplyser om at 700 barn er avhørt ved barnehuset, men bare 100 av dem er medisinsk undersøkt.

- Er det et oppdrag helseregionene trenger, eller er det også mer penger?

- Oppdraget om rekruttering er det viktigste. I det ligger det både en oppgave om å legge til rette for at flere leger får spesialisert seg på nettopp dette, men også at det bygges opp fagmiljøer for dette ved sykehusene. Dette må helseregionene prioritere, sier Høie.

- Ikke løst i morgen

Han viser til at helseregionen Helse Sørøst har gått foran med et godt eksempel her.

- Det å jobbe med denne type saker over tid kan være utmattende. Blant annet derfor er slike fagmiljøer viktige, sier Høie.

Helseministeren er klar på at den krevende situasjonen vil ta tid å snu.

- Det er viktig å ta politisk ansvar nå, men dette er ikke løst i morgen, sier Høie.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen